Societat

Els ‘picaportes’ atenen més de 22.000 persones

El projecte social de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya arriba a 12 municipis i a 14.400 llars

Més de 110 veïns que es coneixen com “picaportes” han participat del projecte social A-porta, impulsat per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), que ahir va fer el primer balanç després de cinc anys de funcionament. Aquests equips d’informadors que visiten i truquen a les portes dels seus veïns s’han desplegat a 21 barris de dotze municipis. En total han pogut arribar a 14.400 llars, de les quals els han rebut unes 10.000 persones, a les quals s’han arribat a fer 7.400 entrevistes. La conclusió és que l’abast del nombre de persones ateses, amb una mitjana de tres membres en la unitat familiar, és de més de 22.122 en aquests indrets on s’ha actuat.

Una de les claus de l’èxit del programa és que es formen i contracten els mateixos veïns del barri, i se’ls coordina, perquè siguin ells que puguin visitar, porta a porta, els residents al veïnat. Els equips, que en un 90% estan formats per dones, s’encarreguen d’aconsellar en matèria de pobresa energètica, d’accés a drets socials, en gestió de residus o en problemes de convivència, i de detectar casos d’aïllament social o de soledat no desitjada de persones grans.

En el marc del projecte, les persones “picaportes” que estan sense feina tenen l’oportunitat de millorar la seva situació laboral, ja que són formades, contractades i coordinades perquè puguin dur a terme l’assessorament veïnal. De mitjana, cada una d’elles visita uns 40 habitatges al mes, i realitza una desena d’entrevistes.

Actualment el projecte s’està desenvolupant als municipis de Gavà, on s’acaba d’implantar; Sant Feliu de Llobregat, on es continua desplegant en una segona fase, i Viladecans, on s’arriba quan buscaven eines per lluitar contra la solitud no desitjada i per afavorir les comunitats i la xarxa comunitària. Aigües de Barcelona ha estat des de l’any 2016 empresa col·laboradora en el programa, així com els ajuntaments que s’han sumat al projecte en els últims cinc anys.

Una iniciativa que neix a França

El president de la Confavc, Jordi Giró, reconeixia que es van “enamorar” del projecte quan van conèixer l’entitat impulsora a França, Voisin Malin, sobretot pensant en el fet que “ fos de persona a persona, de veïna a veïna”. Giró reconeix que des de l’inici es va veure que no ho podien fer sols, i des de les associacions veïnals van buscar el suport “imprescindible” de les administracions i els ajuntaments. També van cercar aliances amb empreses col·laboradores, com és el cas d’Aigües de Barcelona. “Es tractava d’ajudar a millorar la vida de la gent, de les persones, amb un objectiu social”, resumia Giró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona