Societat

Els Mossos tindran competències en el control de precursors explosius

Era una reclamació que el cos mantenia des dels atemptats del 17-A i que s’afegirà a la pròxima normativa

Els Mossos d’Esquadra tindran competències sobre la inspecció de substàncies químiques que, tot i ser legals, com pesticides, fertilitzants o desinfectants, puguin utilitzar-se per fabricar explosius casolans. Fins ara això era competència exclusiva de la Guàrdia Civil i aviat ho podrà fer també la policia catalana i l’Ertzaintza, després de l’acord per majoria que han obtingut PSOE, Unides Podem, PNB, ERC PDeCAT i EH Bildu a través d’una esmena transaccional al projecte de llei sobre precursors d’explosius. El PP s’hi ha abstingut i Vox hi ha votat en contra.

La novetat s’ha incorporat al projecte legislatiu en la ponència de la comissió d’Interior del Congrés encarregada de dictaminar sobre aquesta norma. Un cop superat aquest tràmit, la iniciativa es debatrà en sessió plenària per a la seva aprovació definitiva en la Cambra baixa. D’aquesta manera, es derogarà la llei vigent del 2017, que no incloïa les disposicions del reglament europeu del 2019 sobre aquesta matèria.

La futura norma mantindrà, com l’actual, la distinció entre dues classes de precursors d’explosius: els “restringits”, l’adquisició dels quals per un particular per sobre de certs nivells de concentració segueix exigint una llicència prèvia, i els “notificables”, que poden ser adquirits sense llicència però la compra de la qual està subjecta a controls sobre els que els comercialitzen i sobre els que els adquireixen.

L’objectiu del projecte de llei és limitar l’accés dels particulars als precursors d’explosius, siguin persones físiques o jurídiques que actuen a través de representant. En qualsevol cas estaran obligades a obtenir una llicència prèvia per adquirir precursors d’explosius “restringits”.

Els col·lectius intermediaris que compren aquestes substàncies per posar-los a la disposició de particulars, usuaris professionals o altres operadors econòmics que vulguin adquirir-los també estaran sotmesos a més vigilància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia