Societat

Colau i l’alcalde de Kíiv reivindiquen la pau a Ucraïna

Han signant un acord de germanor el dia de la Mercè

L’alcalde de Kíiv denuncia des de Barcelona que el referèndum a Donetsk i Lugansk és “un ‘fake’”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’alcalde de Kíiv, Vitali Klitschko, han reivindicat la pau a Ucraïna aquest dissabte, dia de la Mercè, signant un acord de germanor. Klitschko ha visitat Barcelona el dia de la seva festa major perquè l’any que ve Kíiv en serà la ciutat convidada. Per simbolitzar l’acord, Colau ha rebut Klitschko al Saló de Cent de l’Ajuntament envoltada de la majoria de regidors del consistori que han mostrat el seu suport a la causa ucraïnesa. A més, durant el proper any se celebraran activitats culturals conjuntes entre les dues ciutats per preparar la seva participació a La Mercè de 2023. Klitschko ha agraït a Barcelona el seu recolzament i l’acollida dels refugiats ucraïnesos.

Després de conversar dues hores en privat sobre els reptes de les seves respectives ciutats i sobre la situació d’Ucraïna, Colau i Klitscho han comparegut al Saló de Cent per fimar l’acord que estableix als dos municipis com a “ciutats germanes” i que concreta la participació de la capital ucraïnesa com a convidada de La Mercè de l’any que ve.

Tot seguit, ambdós han donat una roda de premsa que ha estat marcada per la situació de guerra que viu Ucraïna.

“Nosaltres no hem atacat mai ningú. Som un país democràtic que vol garantir els drets humans i que busca els nivells de vida d’occident. Només volem ser europeus, com vosaltres. Estem lluitant per la nostra terra”, ha afirmat Klitshcko.

“Estic molt content de ser aquí i de veure els ciutadans de Barcelona celebrar la seva festa”, ha comentat l’alcalde de Kíiv a la seva intervenció. “Estem molt contents d’haver estat convidats a l’edició de l’any que ve”, ha afegit.

Colau, per la seva banda, ha recordat que va ser el ple municipal qui, per unanimitat va decidir convidar Kíiv, i ha explicat que aquesta va respondre de seguida que acceptava la proposta.

L’alcaldessa ha afirmat que l’acord implica, essencialment, continuar donant suport a Ucraïna amb material humanitari -ja se’n ha enviat diversos carregaments per valor de 350.000 euros des que va començar la guerra-, amb acolliment de refugiats i en posar en pràctica un intercanvi cultural entre les dues ciutats. “La cultura és la millor forma de reivindicar la pau”, ha afegit Colau.

“Estem aquí per dir que estarem amb Ucraïna fins al final d’aquesta ocupació injusta. Ens tindran al seu costat per construir la pau. Aquí és on es demostra si el projecte europeu existeix o no”, ha conclòs.

L’alcalde de Kíiv denuncia des de Barcelona que el referèndum a Donetsk i Lugansk és “un ’fake’”

L’alcalde de Kíiv, Vitali Klitschko, ha parlat aquest dissabte a Barcelona sobre la situació de guerra d’Ucraïna i sobre el referèndum que Rússia està celebrant aquests dies a les regions de Lugansk i Donetsk: “És un ’fake’”, ha denunciat a la roda de premsa a l’ajuntament de la capital catalana amb motiu de l’acord d’agermanament amb la capital catalana. Klitschko també ha pronosticat que en un futur pròxim hi haurà més contraofensives ucraïneses com la de Khàrkiv, amb la que el país va recuperar el control de més de 160 ciutats. L’alcalde ucraïnès ha elogiat les sancions de la Unió Europea i ha demanat que continuïn: “Estan funcionant molt bé”.

“Nosaltres mai vam atacar a ningú. Som un país democràtic”, ha dit Klitschko davant de la majora de regidors del consistori barcelonès. L’alcalde ucraïnès ha defensat que la ciutat que governa era fins fa poc una ciutat com Barcelona, on hi regnava la pau. “Nosaltres només volíem ser un país europeu, però a Rússia això no li va agradar”, ha lamentat.

Klitschko ha manifestat que estan lluitant “per protegir el seu país” i que lluitaran “fins que no quedi un sol soldat rus al seu territori”.

Sobre el futur proper de la guerra, l’alcalde de Kíiv ha pronosticat més contraofensives ucraïneses per recuperar territori com la que va succeir a Kharkiv fa més d’una setmana. “No soc un representant de l’exèrcit però estic convençut de que seguirem avançant”, ha precisat.

L’alcalde ucraïnès ha demanat a la comunitat internacional que continuïn les sancions econòmiques a Rússia i ha sol·licitat rebre més armes: “Volem armes defensives, no volem atacar ningú”.

A més, també ha demanat que ningú negociï amb Rússia i ha asseverat que tots els diners que s’envien a Rússia estan “tacats de sang”.

Klitschko ha fet balanç sobre la guerra a la capital del seu país i ha detallat que hi han mort 126 persones fins al moment en la seva defensa o abatuts per míssils russos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia