Societat

Reclamen que es revisi el barem per rebre ajudes

Les entitats socials alerten que el llindar no reflecteix l’encariment del cost de la vida

Proposen un augment del 15,9% i que es concreti en els pròxims pressupostos

Les entitats socials fa anys que reclamen al govern que actualitzi el llindar que fixa la cobertura de les prestacions socials. La Taula del Tercer Sector insisteix que no es pot esperar més i que s’ha de revisar “urgentment” el barem que està congelat des del 2010 i que dona accés a les persones a prestacions, com ara la renda garantida de ciutadania i ajuts per a la cobertura de necessitats bàsiques, així com les quantitats que han de percebre. “En aquest escenari de crisi social sense precedents, d’una pobresa i una exclusió que es mantenen en màxims històrics i amb l’amenaça d’una possible recessió que arrossega encara més persones a la precarietat, es fa més necessari que mai”, defensen des de la taula d’entitats. Així, proposen que s’augmenti un 15,9% l’índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) i que es passi dels 569 euros actuals a 659 euros al mes, amb catorze pagues, “que correspon a l’encariment del cost de la vida experimentat des de l’agost del 2017 fins al mateix mes del 2022”. Es pren com a referència l’any 2017, perquè és quan es va aprovar per llei la creació de la renda garantida, que assumeix la totalitat de l’índex de suficiència, i l’IPC, perquè és l’indicador que ofereix una perspectiva territorial, puntualitzen en un comunicat. En tot cas, demanen que l’augment no sigui inferior al 8,7% que s’ha aplicat al mateix barem estatal, l’Iprem.

Per la Taula del Tercer Sector, l’actualització és una prioritat social “inajornable” i per això demana que sigui el principal tema social a abordar en el debat de política general que ha de començar demà al Parlament i reclama que es concreti en els pròxims pressupostos. Més enllà de la revisió, també reclamen establir un criteri sobre com s’ha d’anar actualitzant per tal d’evitar una nova congelació.

LA XIFRA

659
euros,
en 14 pagues, es fixarien com a llindar per accedir a prestacions socials. Actualment, és de 569 euros.

Dificultats per pagar factures

Segons l’última enquesta sobre les condicions de vida que elabora l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), a l’inici de l’estiu, la pobresa i l’exclusió assolien màxims històrics (26%), i respecte a l’any anterior augmentava el percentatge de famílies que no poden mantenir casa seva a una temperatura adequada (9,4% el 2020 i fins a un 15,9% el 2021). Tampoc al juny es notava cap recuperació a les llars pel que fa al retard en el pagament de les despeses associades a l’habitatge (12,4% el 2020 i 13% el 2021). Tot i les mesures aprovades pel govern espanyol per rebaixar el preu de l’energia, les entitats temen que la situació de moltes famílies empitjori de cara a la tardor i l’hivern. La Taula d’Entitats del Tercer Sector i l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) denuncien la inacció de la Generalitat per fer complir el conveni que regula la pobresa energètica i resoldre el deute acumulat per les famílies durant el 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia