Societat

societat

L’Ajuntament de Girona engega una campanya per promoure l’ús del bus urbà

El transport públic a la ciutat recupera viatgers i se situa en xifres properes a abans de la pandèmia

L’Ajuntament de Girona ha començat aquesta setmana una campanya de difusió per promoure l’ús del bus urbà a la ciutat. Girona compta actualment amb dotze línies de bus que connecten tots els barris i enllacen el municipi amb Salt, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis,Vilablareix, Aiguaviva i Fornells de la Selva.

L’ús del bus urbà es va reduir durant la pandèmia i els anys 2020 i 2021 va arribar a la xifra de 1.658.150 i 2.256.279 viatges anuals respectivament (el 2019 van ser 3.345.105) . Aquest 2022 els números estan remuntant i de gener a agost s’ha arribat als 1.726.008 viatges, gairebé un 30% més que els viatges que es van fer durant el mateix període del 2021 (1.329.140) i pràcticament un 70% més que els viatges que es van fer els primers vuit mesos de 2020 (1.019.380). La xifra d’aquest any s’aproxima als 2.178.230 viatges que es van fer de gener a agost del 2019 i la tendència creixent fa que es prevegi igualar les dades prepandèmia en els propers mesos .

La pandèmia va representar un canvi d’hàbits en molts aspectes, i un dels més afectats va ser l’ús del transport públic, que va patir una gran davallada. En l’actual context energètic i climàtic, des de l’Ajuntament es vol iniciar aquesta campanya amb l’objectiu de conscienciar a la ciutadania sobre l’ús del transport públic, recordant tots els avantatges que representa i també les diferents possibilitats de targetes i bitllets. ’’Des del govern hem fet un gran esforç d’inversió en la modernització de la flota d’autobusos, i tot i que estem recuperant nivells de viatgers propers a les xifres prepandèmia, volem que més gent conegui i utilitzi aquest servei públic tan necessari per al conjunt de la ciutat”, ha destacat la regidora de Mobilitat i Via Pública de l’Ajuntament, Marta Sureda.

Amb l’objectiu de recuperar encara més viatgers , des del consistori es portarà a terme durant les pròximes setmanes una campanya informativa per promoure l’ús del transport públic i informar d’aspectes diversos, com que es pot pujar en el bus amb bicicleta, patinet o amb animals de companyia; que tots els busos estan adaptats a persones amb mobilitat reduïda, i que, per a evitar situacions de perill o possible assetjament, les persones que hi ha al bus poden demanar al conductor o conductora baixar del vehicle en un punt sense parada fixa.

Pel que fa a les tarifes, cal destacar que els títols multi viatge comprats entre l’1 de setembre i el 31 de desembre d’aquest any tenen un descompte entre el 30% i el 50% sobre el preu vigent. A banda, totes les persones de més 70 anys o menys de 12 tenen el viatge gratuït i els que tenen entre 12 i 25 anys i entre 65 i 70 anys tenen un preu reduït en cada viatge. Per gaudir d’aquests descomptes cal demanar la targeta corresponent als centres que formen part de la xarxa de venda i recàrrega de l’ATM o a l’estació d’autobusos del parc Central.

A la ciutat hi ha 290 parades de bus actualment i una flota de 33 autobusos urbans. Gràcies a la compra d’onze autobusos en el darrer any, l’antiguitat mitjana de la flota és de 8,2 anys. A més, deu busos funcionen amb gas natural i pròximament se n’incorporaran dos més d’elèctrics.

Més d’un 20% de reducció

El trànsit de vehicles privats a la ciutat de Girona s’ha reduït més d’un 20% des del 2019, l’any anterior a la pandèmia de COVID-19.

De gener a desembre del 2019 es va registrar una mitjana de trànsit de 6.618 vehicles privats al dia. Quan falten quatre mesos per acabar l’any, la mitjana de vehicles de gener a agost del 2022 és de 5.125 cotxes, dada que representa una disminució del 22,56% respecte al 2019. La intensitat del trànsit de vehicles privats a la ciutat de Girona es calcula a partir de la circulació que es registra en 33 punts del municipi i que inclou vies com el carrer de Barcelona, el carrer d’Emili Grahit, el carrer Güell, el carrer de Santa Eugènia o el passeig d’Olot, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona