Administracions

Les funcionàries tindran fins a 8 hores de permís per menstruació o menopausa

Un acord de la Generalitat amb els sindicats de la funció pública fixa aquesta flexibilitat horària per a cada mes

Els permisos, que poden sumar 12 dies anuals, seran recuperables

La Generalitat ha arribat a un acord amb els sindicats de la funció pública perquè les treballadores de la Generalitat que pateixen dolors o fogots que no els permeten treballar amb normalitat per la menstruació o el climateri (menopausa) puguin tenir fins a 8 hores de flexibilitat horària al mes, recuperables.

Es tracta de permisos que podrien arribar a sumar fins a 12 dies a l’any i que hauran de recuperar-se en franges d’almenys trenta minuts en els quatre mesos següents. Així ho han explicat després de signar la proposta amb representants dels sindicats les conselleres de Presidència i Igualtat i Feminismes, Laura Vilagrà i Tània Verge, respectivament.

Aquesta mesura, de la qual també es beneficiaran docents i sanitaris del sistema català de salut, és complementària a situacions mèdiques totalment incapacitants i que donen lloc a baixes mèdiques com ara l’endiometriosi.

“Si els nostres cossos no estan cada dia igual, per què assumir que podem treballar cada dia igual?. Això és incorporar la perspectiva de gènere també en la salut laboral”, ha explicat la consellera de Feminismes.

D’altra banda, la Generalitat també ha signat amb els sindicats un acord per donar un permís de tres dies a les dones que pateixen una interrupció involuntària de l’embaràs i passen per un dol gestacional.

També el progenitor o el familiar de primer o segon grau (en el cas de les famílies monoparentals) tindran aquest dret a tres dies per a la seva pròpia recuperació i acompanyament.

Concretament, serà possible quan l’embaràs es trunqui entre el dia 15 i el 179 (a partir del 180 es donen baixes de maternitat).

Vilagrà, que ha apuntat que només Nova Zelanda té permisos semblants, ha destacat que el gestacional és “un dol socialment molt amagat” però que el govern vol “donar exemple” i “acompanyar les famílies i especialment les dones que poden patir aquest dolor”. Els tres dies comptarien a partir de rebre l’alta mèdica si la interrupció ha comportat intervenció o hospitalització.

Vigència immediata

Les conselleres han indicat que aquests acords entraran en vigor “immediatament” i que estan en la línia dels compromisos feministes del govern.

Vilagrà ha dit que voldrien que via “concertació social” els dos permisos es facin extensius a la resta d’empreses i sectors i que per això faran arribar els acords a la conselleria de Treball i Empresa.

A nivell estatal, el govern espanyol va incloure en la seva nova llei de l’avortament, que es dirimeix avui al Congrés, nous drets reproductius, sexuals i menstruals, com les baixes per regles incapacitants pagades des del primer dia per la Seguretat Social.

Si s’aprova el text remès a les Corts per l’executiu espanyol, l’Estat es convertiria en el primer de la Unió Europea a regular una incapacitat temporal vinculada a la salut menstrual, pagada íntegrament per l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós