Societat

Consum vigilarà els preus de mil productes per evitar descomptes fraudulents pel Black Friday

Les empreses que facin un mal ús de les promocions poden ser multades amb entre 10.000 i 100.000 euros

La celebració del Black Friday arriba el 25 de novembre marcat per la inflació i la incertesa del comportament dels consumidors, en una jornada en què les grans marques desplegaran algunes de les millors ofertes de l’any i en la que s’espera que molts clients avancin les compres de Nadal. Després de detectar incompliments de la normativa de consum en anys anteriors l’Agència Catalana de Consum (ACC) ha decidit actuar i, per això, controla des de fa un mes un miler de productes per vigilar que les marques no inflin els preus just abans i ofereixin descomptes fraudulents. Les empreses que facin un mal ús de les promocions poden ser multades amb entre 10.000 i 100.000 euros, depenent dels clients afectats i de la dimensió de les vendes.

“Durant les rebaixes els establiments han d’informar del preu rebaixat i de l’anterior, que s’ha d’haver mantingut estable durant un mes abans de l’oferta”, ha indicat el director de l’organisme, Albert Melià. En cas d’haver alterat el valor del producte durant el mes previ, les marques cometen una infracció greu de la norma de consum.

“Si hi ha alternacions de preu, caldrà adoptar les mesures corresponent, obrint expedients sancionadors perquè evitar que aquestes pràctiques es continuïn fent”, ha detallat

Els sectors que més descomptes ofereixen, i que per tant són els que més vigilaran són el de la tecnologia, els electrodomèstics i el de les coses de la llar.

L’Agència Catalana de Consum ja exercia un control durant les jornades rebaixes però és el primer cop que l’ens públic amplia el monitoratge a mil ofertes, cosa que permetrà “tenir una fotografia de si el mercat ho està fent bé o malament”.

Melià assegura que l’organisme de la Generalitat ha detectat “alguns incompliments” en campanyes prèvies però ha assegurat que “la majoria d’empreses que s’acullen al Black Friday compleixen amb les obligacions”. Pel director de l’Agència Catalana de Consum, aquesta jornada serà “una bona oportunitat per molts consumidors d’obtenir productes a preus interessants”, factor que pot provocar que no caiguin les vendes tot i la inflació.

Melià avisa que un cop feta la compra, cal guardar un justificant perquè sense el resguard “no tindrem garanties ni dret a reclamar”, recorda Melià.

Recuperar les vendes del 2019

Després d’un bon mes de novembre pel comerç, el Black Friday arriba aquest any entre la incertesa de com es comportarà el consumidor, en un moment d’inflació rècord. Els comerciants temen que l’encariment de la vida resti afany consumista, tot i que confien que el turisme i l’elevat estoc de roba d’hivern per les altes temperatures acabin d’animar la cita, que preveuen que iguali els registres del 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós