Societat

El sentit del gust

Les xufes

Les xufes, que abans es venien pel carrer, remullades i dolcenques, ara només es poden trobar a les parades de porrat, per festes. Com en el cas dels tramussos, han desaparegut del mercat i de la vida quotidiana, són llaminadures de quan la gent eixia al carrer amb les cadires, a poca nit, a enraonar una mica a la fresca i ara, això, ja no s'estila; el seu conreu, en canvi, ha augmentat per tal de satisfer la demanda dels orxaters i a gairebé tot Alboraia i part dels termes veïns els llauradors no planten una altra cosa que xuferes. En Formigueta d'or (1910), de Maties Ruiz Esteve, apareixen aquests versos: “A Alboraya, mare mehua, / M'en tinch qu'anar á casar, / Qu'em paguen el dot en jufes / Y tindré que rosegar”. I una cançoneta popular fa així: “Per a xufes Alboraia, / per a bon vi el Pla de Quart, / i per a xiques boniques / com les d'ací no en voràs”.

És una menja molt humil, però dóna treball a les barres i són agradables, fresques i una mica dolces. S'esmenten en alguns textos del XVIII, com ara el Coloqui de la novia y les faves: “y li portava tramusos, / chufes, castañes, torrat, / cañamels y margallons, / roses que en paella es fan, / avellotes y avellanes, / datils, llirons y atres tals”.

De Pere Jacint Morlà (s. XVII) són aquests versos, part d'una poesia dedicada a una festa religiosa celebrada a València: “Alegrà's lo Rat Penat [València] / en los que venen anís, / fondellos, coques, pastís, / xufes, ametles, torrat”.

El “fondello” o fondellol és un vi licorós d'Alacant que abans era molt famós i que ara es torna a elaborar. Les xufes es podien comprar als mercats, però sobretot era i és costum de menjar-ne per festes, a les fires. En el número del 16 de maig de 1886 del setmanari alacantí El Cullerot aparegué la poesia La fira, de la qual donaré una part: “[...] Pero, asó que el primer dia / Se posen á demanar, / Y no tenen compasió / Del pobret que ha de pagar... / El ú li demana chufes, / Qui demana un devantal, / La machor un avanico, / El mes chiquet un cavall, / La michana una moñica, / Y una pinta la criá; / Vamos, els dic a vostés / Que nia per a un cós gran”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Seu de l’acte central del Dia Internacional de l’Alliberament LGTBI

breda
urbanisme

Barcelona destina 10,5 milions a la millorar l’accessibilitat a les voreres

Barcelona
Societat

Nou aparcament de més de 300 places a l’estació de Martorell Central

Martorell

250 investigadors es reuniran al 10è congrés Living Knowledge de la UdG

girona

Nova teràpia al Trueta per al tractament de la insuficiència cardíaca

girona

Un treball fotogràfic qüestiona la frontera entre Osona i Garrotxa

olot

Tallers per gestionar l’ansietat, la iniciativa d’un CAP del Ripollès

campdevànol
educació

Un alumne de Santpedor i un de Cerdanyola, millors notes de les PAU amb un 9,9

barcelona
societat

Homenatge a l’arquitecte tècnic Andreu Agustí Torras a La Punxa

GIRONA