Societat

Crida a la ciutadania per trobar un home de 59 anys desaparegut el 25 d’octubre prop de Sort

La família de Josep Català difon un vídeo dirigit als milers de persones que es desplaçaran al Pirineu aquests dies de pont perquè estiguin alerta

Va marxar de casa amb cotxe, però no s’ha trobat cap indici d’ell ni del seu vehicle: “Se l’ha empassat la terra”

Josep Català, de 59 anys, i és veí de Sort, va desaparèixer ara fa un mes. Era dimarts, 25 d’octubre, quan a les 9h del matí va marxar de casa amb el seu vehicle. Quan era l’hora habitual de tornada, no va arribar. El van trucar per telèfon i no contestava. Al final davant el silenci, la família van presentar una denúncia als Mossos per la seva desaparició. Ara, un mes després, la família ha difós un vídeo a les xarxes per fer una crida a totes aquelles persones que pujara a la muntanya durant aquesta setmana de pont, sobretot al Pallars Sobirà i el Pallars Jussà, perquè estiguin alerta per si troben algun rastre de Català o del seu vehicle, un Mitsubishi Montero gris amb matrícula L-2437-Z.

Segons explica el seu cunyat, Rogeli Solanes, de seguida es va crear un dispositiu de recerca molt ampli pel Pallars Sobirà i el Jussà amb voluntaris, efectius dels Bombers, Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, Creu Roja i Guàrdia Civil. Van ser set dies de recerca “molt intensos”, amb la intervenció de tres helicòpters, drons, gossos i agents subaquàtics que no va servir per aconseguir localitzar en Josep ni tampoc el seu vehicle. També hi va participar un vehicle dels mossos amb geolocalització per intentar rastrejar la situació del mòbil, que va determinar que l’última senyal detectada es trobava a la Vall d’Àssua. Però la bateria del telèfon es va esgotar aviat, cosa que va dificultar concretar-ne exactament la localització. Tot i els esforços d’aquells dies, “no hi va haver sort”.

Finalment, i davant la falta de qualsevol tipus d’indici sobre en Josep, els equips de recerca van tancar el dispositiu . Des de llavors, s’ha fet la recerca de forma puntual. També s’han muntat equips de voluntaris que van destinar un cap de setmana a pentinar la zona. Però res.

La presència de l’UME (Unitat Militar d’Emergències), tot i haver-ho organitzat, tampoc va prosperar. “Ens ho han parat tres cops”, denuncia en Rogeli. Ell i un amic treballen intensament per mantenir la recerca viva. “Tot el que estem fent no ens dona cap fruit”, lamenta,.

Els testimonis i les càmeres analitzades conclouen que aquell 25 d’octubre Català es va dirigir cap a la Vall d’Àssua, tot i que no han aconseguit trobar-ne cap rastre. Aquella zona connecta cap al Pallars Jussà i cap a Espot, això fa complicat saber si es va moure pels camins d’alta muntanya cap a una altra direcció. “Aquells dies hi havia molts pastors a la zona i no van veure res. Hem caminant i pentinat tots els racons, barrancs, bordes, cases, pàrquings. I res. No hi ha indicis de res. Totes les hipòtesis estan obertes. És un malviure. Se l’ha empassat la Terra”, lamenta el seu cunyat.

En Josep Català és molt conegut a la zona. És en Josep de casa Tomeu d’Ainet de Cardós. Treballa en una empresa Fustes Palle, de Ribera de Cardós, i se’l coneix també fora del Pirineu català perquè ha fet molts quilòmetres amunt i avall transportant fusta.

La família demana que no s’oblidi el seu cas i es mantingui l’alerta davant de la seva desaparició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia