Societat

estat espanyol

Espanya no admet a tràmit l’asil dels tres polissons del petrolier

Els tres homes van viatjar asseguts sobre el timó del petrolier

Espanya ha denegat l’asil als tres nigerians que van sobreviure a una travessia d’onze dies com a polissons sobre el timó d’un petrolier, encara que l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (Acnur) li ha suggerit obrir la via d’un acolliment per raons humanitàries almenys per a un d’ells, per la seva vulnerabilitat i estat de salut.

Segons han informat Efe aquest dilluns les organitzacions socials que els assisteixen, el govern espanyol ha decidit no admetre a tràmit cap de les tres peticions d’asil a la frontera per considerar que cap respon al perfil previst en la legislació sobre protecció internacional, però la resposta no és definitiva, sinó que el cas està pendent de reexamen i, a més, s’ha rebut un oferiment formal d’acolliment per part d’un Estat europeu.

En els informes que ha presentat sobre les tres demandes d’asil, Acnur comparteix que no es tracta de candidats a l’asil en sentit estricte, però recomana valorar un acolliment humanitari a l’únic dels tres que fins ara ha demanat beneficiar-se d’aquesta figura, el que va demandar asil des de l’hospital.

En un document al qual ha tingut accés Efe, Acnur recorda a Espanya que la jurisprudència del Tribunal Suprem en supòsits com aquest l’obliga a ser “proactiva” en examinar les circumstàncies especials a les quals es refereix l’article 46.3 de la llei del Dret d’Asil, el que habilita l’excepció humanitària.

Acnur subratlla que és una cosa que els lletrats de l’ONG Caminant Fronteres i el Secretariat de Migracions del Bisbat de Canàries han plantejat en nom del ciutadà nigerià al qual representen, i per això aconsella al govern espanyol adoptar “fins i tot d’ofici” un tracte “diferenciat” a aquest sol·licitant, “adequat a les seves circumstàncies d’especial vulnerabilitat”.

En el seu al·legat sobre la situació del seu representat, les dues organitzacions socials subratllen que encara presenta un “esgotament emocional extrem” i que va haver de comparèixer davant la Policia per a explicar la seva demanda d’asil un dia i mig després d’haver rebut l’alta mèdica, “sense temps per a processar el viscut”, sense haver rebut atenció psicològica i encara amb vòmits, marejos i altres seqüeles de la deshidratació i la ingesta d’aigua de mar.

El govern espanyol tindrà oportunitat d’estudiar aquesta recomanació d’Acnur en el reexamen de l’entrevista d’aquest home nigerià. L’informe d’Acnur esmenta el seu cas concret perquè és l’únic que ha invocat fins ara aquesta excepció humanitària.

En aquests moments, els tres segueixen en dependències policials a l’espera que es reexamini el seu cas. Tant Caminant Fronteres com CEAR han reiterat a Efe que cap dels tres es coneixia abans d’emprendre el viatge, que no hi ha cap parentiu entre ells i que manifesten que van pujar al petrolier Alithini II en el port de Lagos sense saber a on anava ni quants dies duraria la travessia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona