Societat

Primer aniversari de la vila de llibres de Calonge amb bona afluència de públic

Aquest Nadal obrirà una nova llibreria de música i que ho combinarà amb vi

El municipi de Calonge celebra aquest cap de setmana el primer aniversari del projecte de vila de llibres amb un balanç satisfactori de públic. Diversos propietaris de les llibreries asseguren que durant aquest any s’ha notat molt de moviment, sobretot a l’estiu. Fota de la temporada alta, asseguren que també han notat que hi ha gent que ve de la zona propera al municipi de Calonge per passejar i visitar les llibreries. A més, en les properes setmanes obrirà una nova llibreria a la plaça Major dedicada a la música i que combinarà les partitures amb vi de Calonge. De cara a aquest dissabte l’ajuntament ha preparat diverses activitats a l’aire lliure per commemorar l’aniversari.

El 10 de desembre del 2021 el municipi de Calonge obria set llibreries el mateix dia. Amb aquesta inauguració conjunta es convertia en la primera vila de llibres de Catalunya, una iniciativa que ja té recorregut en d'altres municipis d'Europa. Ho feia amb l'objectiu de revitalitzar el nucli antic del municipi i amb diversos incentius municipals per garantir l'obertura dels locals i la rendibilitat dels negocis.

Aquest dissabte es celebra el primer aniversari d'aquesta vila de llibres amb un balanç positiu per part dels llibreters. La majoria d'ells asseguren que els locals "estan trobant el seu espai" entre el mercat de llibreries. Ho explica la Meritxell Ral, de la Llibreria Rals, qui ha recordat que a l'estiu van tenir "molta gent" però durant els mesos d'hivern han aconseguit estabilitzar un volum de clients de la zona. 

Públic de les rodalies

En aquest sentit, la propietària de la Liberlista, Belén Mieira, ha destacat que tenen molta gent que ve de Platja d'Aro, Palamós o Palafrugell. També hi ha molts clients de Sant Feliu de Guíxols, la Bisbal d'Empordà o Sils. Precisament alguns dels clients que tenen de Palamós i Palafrugell ho són arran del tancament d'algunes llibreries que s'han produït en aquests municipis. Diversos llibreters han explicat a l'ACN que després que els comerços tanquessin han decidit desplaçar-se fins a la vila de llibres per seguir comprant. 

Meritxell Ral ha explicat que si bé al principi molts aprofitaven per fer la ruta de totes les llibreries tot passejant, cada vegada és més freqüent que la gent vagi directament a l'establiment que més els agrada. "Hi ha gent que et ve i diu que li va agradar molt el tracte i les recomanacions i això fa il·lusió", ha afegit Ral. 

Des de la Liberlista, Belén Mieira fa repàs de l'últim any i recorda que "s'ha viscut de tot, des de nervis i por a molta alegria". De fet, per les set llibreries és tot un motiu de celebració que no hagi tancat cap establiment.

Vuitena llibreria aquest Nadal

Però la mostra de l'èxit d'aquesta primera 'booktown' catalana és la propera obertura d'una nova llibreria. Es tracta d'un local que estarà a la plaça Major i que es dedicarà als llibres de música. 

La propietària, Lídia Lobato, va presentar un projecte per obrir la llibreria dins de la campanya que feia l'Ajuntament de Calonge el 2021. Finalment, no van acceptar-lo i va començar a treballar en una llibreria del mateix municipi. Ara, ha decidit emprendre el seu propi negoci i espera poder obrir les portes aquest mateix Nadal. 

En la llibreria de Lobato s'hi combinarà la música amb els vins del municipi. La seva propietària ha destacat que vol "promocionar el valor enòleg de Calonge" i maridar les begudes amb l'altra de les seves grans passions: la música. 

Més dinamització cultural 

De cara al futur, els llibreters tenen clar que caldrà mantenir el projecte amb més dinamització cultural. Per això ja treballen en organitzar activitats i tallers a títol individual des de cada local, però també volen organitzar-ne a nivell general. Per aquest motiu, els set establiments ja estan treballant per constituir-se com una associació. 

Amb la formalització d'aquest tràmit preveuen obtenir ajudes econòmiques per poder llogar espais i fer-hi presentacions o activitats diverses i també inscriure's en la llista de booktowns internacional.

A més, la majoria d'establiments coincideixen en què si hi ha activitats al carrer, la gent es traslladarà a les llibreries i acabarà comprant. A banda, aquestes activitats també es traduiran en dinamització pel poble i podrien fomentar l'obertura d'altres negocis com ara comerços o restauració que revitalitzin el nucli antic del municipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia