Medi ambient

Activada l’alerta dels plans Ventcat i Neucat per un nou episodi de vent, neu i fred

Les comarques més afectades per la ventada seran l’Anoia, l’Alt i el Baix Penedès i el Baix i l’Alt Camp

Protecció Civil demana prudència

Protecció Civil ha activat novament aquest dijous al matí la fase d’alerta del pla per risc de vent Ventcat i també la del pla Neucat i ha demanat prudència davant d’un nou episodi de vent, neu i fred. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), el vent tornarà a bufar amb intensitat a partir de la tarda i ho farà de component nord i oest, girant a nord de cara a la matinada. Les comarques més afectades seran l’Anoia, l’Alt i el Baix Penedès, l’Alt i el Baix Camp, tot i que el fenomen serà generalitzat i amb ratxes de més de 90 kilòmetres per hora.

Pel que fa a la neu , durant la tarda i la nit d’aquest dijous s’ha d’intensificar al Pirineu i podria afectar també altres comarques de fora amb nevades més febles. La combinació de vent i neu produirà el fenomen del torb, per la qual cosa es desaconsellen les activitats d’alta muntanya.

De matinada el fort vent es mantindrà i de cara al matí i fins al migdia de divendres quedarà restringit al sud i a les comarques del Pirineu i Prepirineu, sobretot oriental, i l’Alt Empordà. El

El telèfon d’emergències 112 ha rebut en aquest episodi que va començar dilluns 1.196 trucades per 921 incidents.

Pel que fa a la neu, l’SMC afirma que es pot superar el llindar de més de cinc centímetres per sobre dels 600 metres a totes les comarques del Pirineu i Prepirineu, sobretot occidental. Al Pirineu nevarà a totes les cotes, i a la resta, la cota de neu durant la tarda pujarà fins a situar-se entorn dels 800 metres, tot i que puntualment es mantindrà al voltant dels 500 metres.

Temperatures mínimes extremes

De cara a la nit de divendres a dissabte, l’SMC ha emès un avís per temperatures mínimes extremes a la Val d’Aran, el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça i laCerdanya, i de matinada i fins al matí gairebé a tot l’interior del país. Les glaçades podran ser fortes al Pirineu i entre moderades i febles a la resta.

Per últim, hi ha una desena de carreteres afectades per neu. En cinc és obligatori circular amb cadenes i en quatre el gel i la neu obliga a extremar la precaució. En concret, les cadenes són obligatòries a la BV-4031 entre Castellar de N’Hug i Toses, la C-142b per accedir al Pla de Beret, la C.147 a Esterri d’Àneu, la C-28 de Vielha al Port de la Bonaigua i la LV.5055 entre Vielha i Vilamòs. A més, la BV-4024 està talada per fortes ratxes de vent i neu cap a Coll de Pal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia