Medi ambient

meteorologia

Previsió de neu a prelitoral i litoral per sobre de 200 metres

La nevada començaria aquesta matinada al nord-est gironí i es desplaçarà fins al vespre cap l’interior tarragoní

Les Guilleries, Collsacabra o Moianès podrien tenir gruixos de 20 centímetres

La intensa onada de fred que afecta el país des de fa uns dies podria portar demà neu a cotes baixes com a conseqüència del desplaçament cap a l’oest mediterrani de la pertorbació que es troba en alçada sobre Itàlia. Encara que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que les precipitacions en forma de neu siguin febles no descarta que deixin alguns centímetres de gruix en el prelitoral que va des de l’Alt Empordà fins al Camp de Tarragona si bé s’espera que a primera línia de costa les volves que puguin caure no acabin quallant.

De fet, el desplaçament de la pertorbació deixava ja avui nevada la serra de Tramuntana de Mallorca i la previsió és que la neu arribi aquesta matinada a les comarques gironines i es vagi desplaçant durant el matí cap a les de Barcelona des de l’interior d’Osona i Moianès fins al litoral de Maresme o Barcelonès. El meteoròleg de TV3, Francesc Mauri, ha recordat durant la previsió al Telenotícies migdia que, per exemple, els barris de Barcelona situats per sobre de la Ronda de Dalt es troben al voltant dels 200 metres de cota, que és el llindar a partir del qual el SMC preveu que pugui nevar si bé no es preveu que, en general, qualli i deixi gruixos de més de 2 centímetres en alçades inferiors als 400 metres. Mauri avança que alguns mapes apunten a possibles gruixos de fins a 20 centímetres a les Guilleries, el Collsacabra o el Moianès.

Cap al vespre, la cota aniria pujant per sobre dels 800 metres al nord-est i al sector central de litoral i prelitoral barceloní però, en canvi, la neu arribaria també per sobre dels 200 metres al Camp de Tarragona, sobretot a les comarques al voltant de les muntanyes de Prades –Conca de Barberà, Baix Camp o Priorat– però també podria fer acte de presència a les lleidatanes veïnes de la Segarra, l’Urgell i les Garrigues.

“No es tracta a cap comarca d’una gran nevada però sí que pot emblanquinar amb gruixos d’1 a 5 centímetres per sobre de 400”, ha explicat Mauri.

Si es confirma la previsió, el límit de la pertorbació lleparia la costa i el prelitoral català coincidint amb una onada de fred intens i extraordinari en els registres que convertiria en neu la precipitació per sobre de 200 metres –TV3 explica que les temperatures mínimes registrades avui a Vinyols i els Arcs o el Vendrell, dos municipis a pocs quilòmetres de la platja, són les més baixes dels registres locals existents des del 1980.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia