A Catalunya tenim sommeliers molt bons. El gironí Ferran Vila, per exemple, maître sommelier del seu restaurant La Banyeta de Palol de Revardit, i que va ser considerat el Millor Sommelier català l’any 2018, va guanyar l’any passat el prestigiós 27 Campionat d’Espanya de Sommeliers Terra de Sabor. En aquest mateix concurs Anna Casabona, de Juve&Camps, i Audrey Doré, d’El Celler de Can Roca (que va ser Millor Sommelier de Catalunya els anys 2017 i 2019), van quedar en les posicions tercera i quarta. Un altre sommelier català que va ser campió d’Espanya el 2016 és Josep Pelegrín, que havia estat considerat com el millor català els anys 2014 i 2015. Tots són membres de l’Associació Catalana de Sommeliers.
I el vigent Millor Sommelier de Catalunya, qui és?
En Ton Colet, sommelier en cap del restaurant El Cigró d’Or de Vilafranca del Penedès. Va ser el guanyador del concurs l’any passat després de dos anys sense celebrar-se per la pandèmia i ho serà, de moment, fins a finals de març, que farem el següent concurs i es triarà el millor sommelier català del 2023. Farem les proves a Reus i la cerimònia d’entrega dels premis, que sempre és rotativa, es farà a Tarragona, al Nàutic de Salou, durant un sopar.
I en què consisteix el concurs?
No és només mostrar un bon olfacte i saber copsar tots els matisos d’un vi... Un bon sommelier ha de conèixer les terres, els cellers, ha de saber-se la història i haver trepitjat els terrenys. En els concursos hi ha una part escrita de cultura general del vi i la gastronomia i et poden preguntar fins i tot sobre olis, foie-gras o cafès. Després hi ha un tast oral de vins, una prova amb una carta errònia, una identificació de destil·lats, licors i begudes i, finalment, hi ha proves de decantació i de servir una ampolla de vi, de maridatges...
Cada vegada hi ha més restaurants que disposen d’un sommelier.
Sí, i no només els restaurants més bons. Molts que no són d’alta gastronomia també han vist que tenir un expert per aconsellar en vins els clients és una molt bona opció, perquè cada vegada es demana més, hi ha més cultura del vi i la gent és més entesa i té més coneixement. Els sommeliers avui vivim un moment molt dolç perquè hi ha molta feina. No només són els restaurants que en necessiten, també els cellers, les botigues especialitzades, els centres de formació, les distribuïdores de vins, els mitjans de comunicació, que volen experts... És una professió molt buscada.
Què fa un sommelier?
Recomana, assessora, porta la carta de vins d’un restaurant, compra els vins, es preocupa de la seva rotació, pensa els maridatges... Organitza tasts, que cada vegada n’hi ha més, també perquè ha crescut molt l’enoturisme i hi ha molta gent visitant cellers. L’enoturisme avui és un puntal important del sector del vi.
I on s’ha d’estudiar per ser sommelier?
No hi ha una formació homologada, cosa que nosaltres reivindiquem des de fa anys. De moment a Catalunya nosaltres reconeixem els cursos que es fan a CETT, escola de turisme, hoteleria i gastronomia adscrita a la UB; els que es fan a l’Eshob, i els de l’Escola Sant Ignasi dels jesuïtes. També l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, que és a Vilafranca; la Joviat Escola d’Hostaleria de Manresa; la Universitat Rovira i Virgili, i la Universitat de Girona. O bé el certificat professional del Servei Català d’Ocupació. Com a mínim considerem que s’han de fer 400 hores, que és el que marca l’OIV, l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi.
El sector del vi a Catalunya és cada cop més important.
Sí, també perquè tenim una molt bona gastronomia i la gastronomia està de moda. La gent ve de fora per menjar aquí, als nostres restaurants. Com que tenim una gran restauració, i tenim una gran cuina i uns grans xefs, el vi també és molt important, forma part de tot això. Aquesta embranzida que ha fet l’enoturisme, els cellers, els vins, els sommeliers, van de la mà amb la gastronomia.
A Catalunya tenim 11 DO de vins i la DO Cava. Se’ns coneix al món?
Cada vegada més per la qualitat dels nostres vins i caves. Abans el mercat exterior ens comprava el producte més econòmic i ara ja no. Catalunya avui és un país molt competitiu pel que fa a qualitat però també pel que fa a preus, i de fora ja ens compren els vins de més qualitat. Hi ha DO com la Priorat que han treballat molt aquest mercat internacional de qualitat i ara està molt ben posicionada en segments mitjans i alts. Això ha fet que s’obrissin les portes no només al vi a doll i a les marques i vins més econòmics sinó també als vins de qualitat mitjana i alta. Tenim un clima mediterrani, tenim alçades, tenim mar, tenim interior, tenim plana, tenim terrenys de tot tipus i l’oferta és brutal.
Dilluns obre la Barcelona Wine Week. Què recomana a algú que comenci?
S’hauria d’apuntar en alguna de les sessions dirigides que hi ha: n’hi ha de la DO Cava i de la DO Penedès. Seure en una d’aquestes sessions on parlaran de la zona, de les varietats i fer un tast, és el millor que pot fer.