Medi ambient

Xile

Boric demana ajuda internacional per aturar l’onada d’incendis

Els focs ja han deixat un balanç de 22 morts i més 500 ferits, 16 dels quals crítics

Argentina ha ofert brigadistes i maquinària al país veí

El president de Xile, Gabriel Boric, ha demanat aquest dissabte ajuda internacional per aturar la greu onada d’incendis que està arrasant milers d’hectàrees al centre i sud del país, i que ja ha deixat 22 víctimes mortals.

Boric, que ha suspès les seves vacances per atendre la crisi, ha confirmat que ha demanat ajuda internacional a diversos països, com la veïna Argentina. “Estem gestionant el suport de diferents països per fer front a l’emergència. No els deixarem sols!”, ha assegurat.

En aquest sentit, ha revelat que ha parlat amb el seu homòleg argentí, Alberto Fernández, que aquest li ha ofert l’enviament de brigadistes i maquinària. “Acabo de conversar amb el president Fernández per coordinar i agrair el suport de la República Argentina en el combat als incendis. A més de brigadistes, rebrem maquinàries”, ha escrit Boric a les xarxes socials.

El mandatari va suspendre  divendres les seves vacances a la Patagònia xilena per visitar les zones afectades pel foc i coordinar l’emergència a Santiago.

La ministra d’Interior, Carolina Tohá, ha avançat hores abans en una roda de premsa que Xile també ha sol·licitat suport a països com Mèxic, Brasil i l’Estat espanyol.

L’onada d’incendis forestals que afecten el centre i el sud del país ja ha provocat almenys 22 morts, segons les xifres del govern. “Tenim en aquest moment un balanç molt dur, molt dolorós, de 22 persones mortes”, ha detallat Tohá. A més, hi ha 554 ferits, dels quals almenys 16 es troben en un estat “gravíssim”. La titular d’Interior ha avisat que “els números estan canviant cada minut” i que la situació és “molt complexa”.


Les regions més afectades són Ñuble, Biobío i l’Araucania, zones d’intensa activitat agrícola i forestal ubicades a 400, 500 i 700 quilòmetres al sud de la capital, respectivament. El govern ha decretat l’Estat d’Excepció Constitucional de Catàstrofe en aquestes zones, que permet entregar ajudes als afectats de forma més expedita i mobilitzar recursos, entre altres mesures..

Actualment hi ha 251 incendis actius a tot el país, dels quals 80 estan en combat. Segons l’últim balanç del Servei Nacional de Prevenció i Resposta davant Desastres (SENAPRED) del ministeri de l’Interior, el foc ha destruït més de 45.000 hectàrees. “En l’última setmana s’ha cremat l’equivalent a la superfície que es crema en un any normal complet”, ha indicat la ministra.

Prop de 1.500 persones es troben refugiades en una trentena d’albergs.

Els incendis coincideixen amb una llarga sequera que ja dura més de 13 anys i amb una onada de calor inèdita al sud, amb temperatures que poden arribar en les pròximes hores fins als 40 graus centígrads en zones del sud.

La Direcció Meteorològica ha informat aquest dissabte que l’onada de calor s’estendrà fins dimecres vinent i afectarà 7 de les 16 regions del país.

Les imatges recorden l’onada d’incendis que va assolar el sud de Xile el 2017, els més greus fins ara i en els quals van morir una desena de persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia