Medi ambient

Controlat l’incendi forestal que crema des de la matinada a Tortosa

El sinistre ha afectat una superfície de 31 hectàrees

L’origen del foc podria estar en una crema mal apagada

Un incendi forestal que crema des de la matinada d’aquest diumenge a Tortosa ha afectat més de 30 hectàrees de vegetació. Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat el sinistre aquest vespre.

El foc ha començat en una zona forestal a prop del nucli Bítem, a la zona del Mas de Pedreres, poc després de la mitjanit i ha avançat amb rapidesa per la complicada orografia de la zona empès pel vent de mestral, que bufava a la zona amb ratxes sostingudes de 30 km/h i puntualment amb cops de 50 km/h. Les flames s’han propagat fins arribar a la part alta de la carena del coll de l’Alba, on ha generat diversos focus secundaris.

El vent de mestral ha afluixat aquest matí i els efectius han pogut assegurar la feina feta durant la nit i estabilitzar bona part dels flancs. En particular, han reforçat la cua o flanc esquerre com a prioritat per evitar que pogués obrir l’incendi.

Cinc minuts abans de la una del migdia els Bombers han donat l’incendi per estabilitzat. Durant la tarda han revisat tot el perímetre per remullar els punts calents i assegurar les zones més inestables per tal de donar-lo per controlat, cosa que han pogut anunciar cap a dos quarts de set del vespre .

Una vintena vehicles d’aigua i deu de coordinació i comandament dels Bombers de la Generalitat han treballat durant la nit sobre el terreny, que és de difícil accés. Entre els efectius hi ha hagut membres del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), la Unitat de Comandament Mitjana (UCM), personal EPAF (Equip de Prevenció Activa) i del GROS (Grup Operatiu de Suport). Amb la sortida del sol s’han pogut incorporar al dispositiu d’extinció tres mitjans aeris:  un helicòpter i dos avions de vigilància i atac.

També han participat en l’operatiu efectius dels Mossos d’Esquadra, que han tallat els accessos al Coll de l’Alba, el parc eòlic i el camí del Celio com a mesura de seguretat. A més dels Bombers, Mossos i Agents Rurals, en el dispositiu hi treballa personal de Protecció Civil, de la Policia Local i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), en caràcter preventiu.

Les flames han afectat una superfície de 31 hectàrees de vegetació forestal, segons les estimacions provisionals dels Agents Rurals. Aquest cos investiguen ara l’origen del foc i treballa amb la hipòtesis d’una crema mal apagada.

Com ha mesura preventiva 10 persones han estat desallotjades aquesta nit de masies properes a la zona del foc. La majoria han anat a casa de familiars, excepte dues persones que han optat per passar la nit en una casa d’acollida habilitada de Tortosa. L’ordre de desallotjament s’ha aixecat després que els Bombers han donat per controlat l’incendi i els veïns ja poden retornar als sues habitatges.

No obstant això es mantenen restringits els accessos al coll de l’alba, el parc eòlic i el camí del Celio per seguretat.

Protecció Civil ha posat en prealerta del pla especial d’emergències per incendi forestals a Catalunya (INFOCAT) per aquest incendi forestal.


Controlat al vespre
El cap de la regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre, Ricard Expósito, ha apuntat que podrien donar per controlat el foc “a última hora del dia” però no el podran “donar per extingit fins demà, quan finalitzi aquest episodi de mestral”.

En declaracions als mitjans des de Tortosa, Expósito ha detallat que les flames han cremat principalment arbres, arbustos i matolls, i també una construcció metàl·lica no habitada. El responsable d’emergències ha destacat que no s’ha hagut de “lamentar ferits” i només un bomber ha patit “una petita ferida lleu aquesta matinada durant les tasques d’extinció”.

“Podem dir que ha estat un incendi poc perillós, tot i que es trobava en una zona força inaccessible i molt seca”, ha comentat. No obstant, ha assenyalat que “en un altre lloc, amb aquestes condicions de sequera i vent, estaríem parlant d’una afectació més gran i important”.  

Expósito ha estimat que l’incendi haurà afectat finalment unes 25-26 hectàrees de terreny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia