Societat

La Fundació La Caixa atrau i reté talent amb un centenar de beques per a joves investigadors

105 investigadors desenvoluparan els seus projectes a Espanya i Portugal gràcies a les 65 beques concedides en el marc del programa de doctorat INPhINIT i les 40 del programa de postdoctorat Junior Leader

Onze dels becats són catalans, dels quals deu investiguen a centres de Catalunya i un ho fa en un centre d’Alacant. A més, Catalunya atrau el talent de 27 joves investigadors d’altres comunitats autònomes o altres països que realitzen els seus projectes de recerca a centres de recerca locals

Barcelona, 22 de març de 2023. La Fundació La Caixa ha atorgat 105 noves beques de doctorat i postdoctorat a investigadors excel·lents perquè duguin a terme els seus projectes en universitats i centres de recerca d’Espanya i Portugal. Les beques de doctorat INPhINIT i postdoctorat Junior Leader de la Fundació La Caixa tenen el doble objectiu de donar suport a joves talents perquè duguin a terme la seva recerca a Espanya o Portugal i també atraure investigadors estrangers a aquests països.

Onze dels becats són catalans, dels quals deu investiguen en centres de Catalunya i un ho fa en un centre d’Alacant. A més, Catalunya atrau el talent de 27 joves investigadors d’altres comunitats autònomes o d’altres països que realitzen els seus projectes de recerca a centres de recerca locals.

Aquestes convocatòries els ofereixen salaris competitius i formació transversal. En el cas de les beques de doctorat, es reforcen qüestions com la comunicació científica, el benestar emocional de l’investigador, el lideratge i les oportunitats de finançament. D’altra banda, en les beques de postdoctorat, aquesta formació potencia la carrera científica independent com a opció de futur professional i fomenta la innovació i el lideratge.

“El finançament de la ciència i la tecnologia és fonamental perquè el coneixement humà no es quedi aturat, per poder anar més enllà i proposar noves solucions a vells problemes o a nous reptes. El futur que ve és en mans de persones com aquests becaris, amb un gran potencial com a agents del canvi, com a cocreadors d’un futur en el qual la llarga llista de desafiaments globals que hi ha sigui cada vegada més curta”, ha afirmat la directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Durán, durant l’acte de lliurament de les beques al Museu de la Ciència CosmoCaixa.

El programa de beques de la Fundació La Caixa és el més important dels que promouen les entitats privades d’Espanya i Europa, tant pel nombre de beques convocades com per la varietat de les disciplines. En total, l’entitat destinarà 20,2 milions d’euros a aquesta promoció de becaris de doctorat i postdoctorat. Tots dos programes han estat cofinançats per la Comissió Europea a través de l’Acció Marie Sklodowska-Curie COFUND en el context del programa marc Horizon 2020.

El perfil dels becaris

Dels 105 becaris seleccionats en aquesta edició, 52 són espanyols, de 19 províncies diferents, i 53 són estrangers, procedents de 21 països. D’entre els estrangers, Itàlia és el país que té un nombre més alt de becaris, amb 17. El segueixen Portugal, amb cinc, i Alemanya, Brasil, Estats Units, Mèxic i Regne Unit, amb tres cada un.

Les beques atorgades s’han distribuït entre 68 centres de recerca i universitats d’Espanya i Portugal. Les províncies que reben més becaris són Barcelona (41), Madrid (25), Guipúscoa (7) i Granada (5).

Pel que fa a les especialitats, la biologia molecular encapçala la llista amb onze becaris; la segueixen la química física, l’enginyeria biomèdica i la biologia matemàtica i computacional amb cinc becaris, i la física teòrica i matemàtica, l’astronomia i astrofísica i la neurociència amb quatre becaris cada una.

A l’annex que trobareu a la sala de premsa podreu conèixer els currículums dels becaris vinculats a Catalunya i els seus centres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.