Societat

Llum verda a la vacuna d’Hipra, la primera de l’estat contra la covid

“Estem preparats per servir la vacuna fa mesos”, diu l’empresa que afronta la comercialització fora d’Europa

La capacitat de producció és de 600 milions de dosis anuals i el preu entre 7 i 9,75 euros per dosi

Llum verda a la vacuna del laboratori català Hipra, la primera contra la covid de l’estat espanyol. L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha donat avui el seu vistiplau a Bimervax, la vacuna d’Hipra, que es podrà posar a a “reforç” per a persones majors de 16 anys que prèviament ja hagin rebut una dosi d’una vacuna d’ARNm. L’aprovació arriba amb mesos de retard ja que l’anterior conseller de Salut, Josep Maria Argimon, havia arribat a vaticinar que es podria haver subministrat la passada tardor com a quarta dosi de record.

Ara, la vacuna de l’empresa catalana es converteix en la novena que aprova l’EMA contra la convid-19. Tot i no tenir l’aprovació encara, l’empresa va comprar l’any passat prou matèria primera per poder fabricar 400 milions de dosis i la previsió, segons ha explicat aquesta tarda en roda de premsa Carles Fàbrega, director de la Divisió de Salut Humana d’HIPRA. és poder fabricar fins a 600 milions de dosis anuals. El preu per aquesta vacuna oscil·la entre 7 i 9,75 euros en funció dels volum de compra.

De fet, la Comissió Europea ja va signar a l’agost passat un contracte amb Hipra que dona dret als països europeus a adquirir fins a 250 milions de dosis del nou vací. Espanya per la seva part també ha garantit l’adquisició de 3,2 milions. La voluntat de l’empresa és ampliar els esforços de comercialització i poder obrir mercats fora d’Europa. “És una vacuna que encaixa amb les necessitats de vacunació actual, sigui quina sigui la campanya de vacunació. La farem accessible a tots els països”, ha destacat Fàbrega, que s’ha referit en concret als mercats de Llatinoamèrica, el sudestasiàtic i Orient Mitjà.

La primera d’Europa

La vicepresidenta executiva i directora d’R+D i Registres d’Hipra, Elia Torroella, ha celebrat la decisió de l’autoritat europea i ha subratllat que és un moment “molt emocionant i molt esperat” per tot l’equip “que no hauria estat possible sense molt coneixement, perseverança optimisme de tots plegats” i ha agraït la feina dels voluntaris, els hospitals i els grups de recerca. També ha subratllat que és una vacuna “bivalent de de nova generació, que significa que té dos proteïnes ” i “la primera que es desenvolupa i es produeix íntegrament a Europa”.

Pel que fa al retard, Torroella ho ha justificat pel fet que a mesura que el control de la pandèmia evolucionava, “els requeriments i els temps s’han anat relaxant”.

“Una fita històrica”

Per la seva part, la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha subratllat que “és una fita històrica per al nostre país”. Després de felicitar a Hipra per l’aprovació, la ministra ha destacat que amb el nou vací l’estat espanyol “passa a situar-se en el pòdium dels set únics països del món que han pogut dissenyar una vacuna contra la covid-19”.

Morant ha recordat que Hipra es dedicava a fabricar vacunes per a animals i que abans de la pandèmia a l’estat espanyol no es fabricaven vacunes per a humans, per la qual cosa aquesta primera vacuna “és un èxit sense precedents”. Morant Ha elogiat “la capacitat tècnica i també la capacitat per haver anat superant les dificultats” d’Hipra.

Hipra és una empresa farmacèutica biotecnològica amb més de cinquanta anys d’experiència abocada a la investigació, una parcel·la a la qual destina el 16 % del personal i el 10 % de la facturació. La companyia compta amb filials pròpies a quaranta països i amb onze centres de diagnòstic, tres de recerca i desenvolupament i sis de producció que estan repartits de manera estratègica per Europa i Amèrica. La seva xarxa de distribució abasta tothom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC