Societat

societat

34 persones han mort a les carreteres de gener a març

La xifra representa un 6,25% més víctimes que els primers tres mesos de l’any passat

El mes de març hi va haver dos accidents amb tres morts cada un

El tercer mes de l’any han mort sis motoristes

Un total de 34 persones han perdut la vida a les carreteres catalanes en 28 accidents mortals durant el primer trimestre del 2023, un 6,25% més de víctimes que en el mateix període de l’any passat (que en van ser 32), segons el balanç del Servei Català de Trànsit (SCT), que fa públiques aquestes xifres coincidint amb l’inici de la Setmana Santa i, per tant, amb centenars de milers de desplaçament en vehicles privats. Respecte al 2019 –any de referència per al compliment dels objectius de reducció de sinistralitat del Pla de Seguretat Viària 2020-2023- s’han registrat 3 morts menys i 8 sinistres mortals menys (aquell any prepandèmic en els primers tres mesos de l’any van morir 37 persones en 36 accidents).

El mes de març d’aquest 2023 ha sigut el més mortífer, amb 14 víctimes mortals, sis de les quals en dos accidents. Un dels accidents, en el que van morir tres adolescents de Camarles, va passar el diumenge 5 de març a la TV-3022 al Perelló (Baix Ebre). L’altre accident amb tres víctimes va passar l’11 de març en xocar en una cruïlla de la C-53 a la Fuliola (Urgell) un cotxe toterreny amb un camió. Hi van morir els passatgers del cotxe, de 28, 42 i 45 anys.

A banda de les persones mortes, en els tres primers mesos d’aquest 2023, a causa dels 28 accidents de trànsit a les carreteres hi ha hagut 159 ferits de gravetat, 14 més que en els primers tres mesos del 2022 però 25 menys que en el primer trimestre del 2019 (que n’hi va haver 184), un descens del 13,6%.

Més motoristes

Pel que fa als col·lectius vulnerables, de les 34 víctimes mortals, 4 són vianants i 8 són motoristes (6 dels quals només aquest mes de març). Trànsit alerta que el nombre de motoristes morts ha pujat clarament respecte al 2022, ja que en el primer trimestre únicament es van haver de lamentar tres víctimes mortals.

30 homes i 4 dones

De les 34 víctimes mortals registrades aquest primer trimestre del 2023, 30 són homes i 4 dones. D’aquests 30 homes, 18 eren conductors, 8 passatgers i 4 eren vianants. En el cas de les 4 dones mortes, una era conductora i les altres tres viatjaven de passatgeres.

Les dades de sinistralitat d’aquests tres primers mesos també mostren un percentatge elevat d’homes entre els ferits de gravetat: dels 159 ferits greus en accident de trànsit, 118 són homes i 41 són dones.

Morts molt joves

Pel que fa als sinistres, dels 28 accidents mortals, 7 han estat col·lisions amb un sol vehicle i 21 amb més d’un vehicle implicat, 11 de les quals han estat xocs frontals. Si analitzem les morts per tipus de dia de la setmana, el 53% de les víctimes mortals (18 de 34) s’han registrat en cap de setmana o vigília de festiu. En el primer trimestre d’enguany la sinistralitat mortal es caracteritza per la dispersió pel que fa a carreteres. Per vies convé destacar que aquests tres primers mesos a l’AP-7 hi ha hagut dues víctimes mortals i, en el mateix període de l’any passat, se n’havien registrat sis.

Menys morts a Girona

Per demarcacions, a la xarxa viària de Barcelona hi ha hagut 13 víctimes mortals, 9 a Tarragona, 8 a Lleida i 4 a Girona. D’aquests tres primers mesos destaca positivament el descens de víctimes mortals a les carreteres gironines, atès que s’ha passat de 10 morts el 2022 a 4 enguany, i negativament l’increment de persones mortes a les carreteres de Lleida, que han passat de les 2 de l’any passat a les 8 d’enguany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona