Medi ambient

La pluja arriba tard i malament

A Sant Hilari Sacalm cauen 70,8 litres per metre quadrat en molt poca estona i l’aigua i la calamarsa neguen el centre del municipi

Les tempestes afecten molts territoris de Catalunya i per avui se n’esperen més

Una forta pedregada a primera hora de la tarda d’ahir a Sant Hilari Sacalm va provocar que els embornals quedessin embussats en diversos sectors de la població i l’aigua no pogués ser engolida. Els bombers, que van mobilitzar sis dotacions, confirmaven que havien fet diversos serveis i que s’havien produït inundacions en domicilis i baixos. L’alcalde de Sant Hilari Sacalm, Joan Ramon Veciana, va explicar que havia caigut molta pedra, “tampoc gaire grossa, fet que ha evitat desperfectes materials importants”. L’alcalde admetia que no li constaven grans desperfectes materials a causa de la pedregada, tot i l’espectacularitat. “Ha estat pedra de la mida d’un cigró, o d’una avellana potser, i ha caigut durant pràcticament una hora”, va informar. De fet, al municipi van arribar a caure 70,8 litres per metre quadrat en molt poca estona, la majoria dels quals, uns 30, en només mitja hora.

A la plaça Doctor Gravolosa, un punt per on passava antigament una riera va quedar molt inundat i un cotxe amb dos ocupants que van voler passar malgrat haver-hi molta aigua embassada va quedar atrapat. Els seus ocupants es van haver d’enfilar al sostre i van acabar sent rescatats pels Bombers de la Generalitat.

“És un punt baix –feia notar Veciana– i en situacions com aquesta els embornals es taponen i s’inunden.” L’alcalde de Sant Hilari confirmava que l’episodi havia provocat inundacions en baixos de comerços, però també que havia inundat l’ajuntament, el pavelló i el casal d’avis. Veciana recordava que l’any 2019 es va produir una pedregada que també va col·lapsar embornals com ahir. La pluja també va inundar part de la depuradora del poble i dues dotacions més dels bombers s’hi van haver de desplaçar per tal de treure aigua. Entre dos quarts de cinc i dos quarts de sis de la tarda, els bombers van atendre sis avisos a Sant Hilari Sacalm i cinc més en altres municipis de la demarcació de Girona, onze en total. A les tres de la tarda, Protecció Civil havia activat la fase de prealerta del pla Inuncat.

Mal temps arreu

El municipi selvatà, si bé va ser el més espectacular, no va ser l’únic punt del territori català on les pluges i la calamarsa van caure amb força. En llocs com Tremp, van arribar a caure 25,4 mm d’aigua en mitja hora, i en municipis de l’Anoia, Osona, el Vallès i l’Alt Camp s’hi van veure pedregades. Va ser el cas de Vallmoll, Sant Julià de Vilatorta, Calaf i Sant Llorenç Savall. De fet, durant tot el dia, tant des de Protecció Civil com des del Meteocat es van haver d’anar activant diversos avisos per perill d’inundacions a tota la geografia catalana. Zones com la Segarra, el Moianès, el Solsonès, el Gironès, la Selva i el Berguedà van anar passant per diversos estadis d’alerta al llarg del dia. Segons ha informat el Meteocat, per avui també s’esperen pluges intenses que podrien superar els 20 litres/m² en tan sols 30 minuts.

LA XIFRA

70,8
litres per metre quadrat
van caure ahir a Sant Hilari, 30 dels quals, en només mitja hora.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona