la contra

Paisatges del vi

Els consells comarcals de la Terra Alta, el Priorat i la Conca de Barberà, juntament amb les denominacions d'origen vinícoles, promocionen el turisme a través de la cultura del vi

Promocionar el turisme a través de la cultura del vi. Aquest és l'objectiu que s'han fixat els consells comarcals de la Terra Alta, el Priorat i la Conca de Barberà, que juntament amb les denominacions d'origen vinícoles Terra Alta, Priorat, Montsant i Conca de Barberà impulsen una ruta turística a través dels paisatges del vi. En el cas de la Terra Alta, la ruta comença al centre d'interpretació del vi i l'oli de Gandesa, on el visitant podrà rebre la informació sobre la ruta, que podrà fer de manera lliure amb el suport de diferents materials editats (full i catàleg) i amb l'ajut d'una audioguia amb diàlegs explicatius informals i que es poden escoltar en quatre idiomes. Uns diàlegs que protagonitzen dos personatges de ciutat, en Marcel i en Pep, que decidixen abandonar l'estrès de la metròpoli i recórrer els espais turístics que hi ha entre les vinyes. En Marcel és un entès en el món del vi, mentre que en Pep el desconeix totalment. Serà, doncs, a través de les explicacions que en Marcel va donant al seu company de viatge que el visitant anirà coneixent les característiques del terrer i les varietats de raïm, però també altres atractius de la comarca.

La ruta Paisatges del Vi a la Terra Alta es concreta en un itinerari amb cotxe de 70 quilòmetres de longitud, que recorre set municipis de la comarca: Batea, Bot, Gandesa, la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs. Només de començar la ruta en Marcel explica al seu company de viatge la qualitat del vi que s'elabora amb la varietat garnatxa blanca. «La garnatxa blanca és el cep representatiu de la DO Terra Alta, que amb una superfície de 1.500 hectàrees equival a un terç de la superfície mundial d'aquesta varietat», explica Marcel al Pep, recordant-li, però, que a la comarca també s'elaboren vins negres de qualitat. De fet, la garnatxa negra és de totes les varietats la de major producció a la DO Terra Alta. L'audioguia dedica un apartat també al clima de la comarca, un clima en què el vent fa un paper molt important. Així s'expliquen els vents que els viticultors de vegades esperen, i uns altres temen, per aconseguir una bona collita. D'una banda hi ha el cerç, un vent sec de component nord-oest i que sovint bufa a unes ratxes que arriben als cent quilòmetres per hora. Un vent que manté els ceps i els raïms lliures d'humitats, el qual evita la proliferació de fongs. D'altra banda, hi ha èpoques en què els viticultors esperen la garbinada, quan el garbí bufa amb intensitat i la humitat de la marinada permet equilibrar el règim hídric de les vinyes en períodes de sequera.

La ruta serveix d'excusa per promocionar altres atractius de la comarca, alguns d'ells lligats directament al vi com ara les cooperatives modernistes de Cèsar Martinell (deixeble d'Antoni Gaudí) de Gandesa i Pinell de Brai. Els espais de la batalla de l'Ebre, l'exposició artística Art al ras o la via verda són altres dels atractius turístics de la Terra Alta. «És una actuació del Consell Comarcal en suport del sector primari, un sector que travessa una situació complicada per la qual cosa és necessari compatibilitzar l'activitat agrària amb altres iniciatives econòmiques com el turisme», ha manifestat el president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Pere Martí. Tant el catàleg com l'audioguia es poden consultar per internet a l'adreça www.paisatgesdelvi.com.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC