Escapades

L'illa de les bicicletes

Tot pedalant per les rutes verdes de Formentera es pot descobrir gran part de la seva riquesa natural, històrica i arquitectònica

Formentera és, sens dubte, l'illa de les bicicletes. Les distàncies són sempre curtes i mentre es pedala es pot gaudir d'un paisatge bellíssim que mescla tonalitats insòlites. A més d'una xarxa de carrils reservats a bicicletes que cobreix les principals carreteres, l'illa disposa del denominat circuit verd, que permet al cicloturista recórrer les principals zones d'interès paisatgístic del territori gairebé sense pedalar sobre asfalt.

A més, si fins ara el territori disposava de vint circuits verds, aquest any s'ha replantejat aquestes rutes per fer-les més accessibles i comprensibles, amb la finalitat de renovar-les l'any vinent. En aquest sentit, el Patronat de Turisme de Formentera treballa amb l'objectiu que, amb diverses fases, s'aconsegueixi fer la volta a tota l'illa a peu i en bicicleta per camins que donin a conèixer les riqueses naturals, històriques i arquitectòniques de la zona. Amb un estudi previ, s'han plantejat nous possibles itineraris que unifiquen rutes i redueixen la senyalització, així s'apropa el visitant d'una manera respectuosa a gaudir del medi ambient.

Amb tot, el resultat ha estat l'obtenció de dotze rutes polivalents (que es poden fer a peu i en bicicleta) i una ruta exclusivament pedestre, el camí de sa Pujada. Aquesta ruta no és nova, ja la usaven els monjos agustins per baixar al port natural des Caló, i el seu ascens acaba amb una de les vistes panoràmiques més impressionants de la Pitiüsa menor.

D'aquestes propostes nosaltres recomanem la que surt de la Savina (on arriben els vaixells) i porta cap a la famosa platja de ses Illetes. Té una longitud aproximada de 3,2 km i el seu grau de dificultat és baix.

La ruta comença al moll dels Pescadors del port de la Savina, des d'on es pot gaudir d'un paisatge mariner i de pescadors. La primera meitat del recorregut transcorre per una fina franja de terra entre el mar i les salines –en aquest lloc la costa és rocosa i baixa, formada per petites cales de sorra, ideals per refrescar-se si fa molta calor; a més, és inaccessible al trànsit–. A la meitat del tram trobem ses Salines, un indret màgic pel contrast del seu paisatge, format per la pedra marès de l'estany que conté aigua de diferents tonalitats (rosa, porpra i gammes de blau), depenent de la salinitat i de la llum natural. En la segona meitat del recorregut cal pedalar pel camí que porta fins a la platja de ses Illetes. Es tracta d'un camí de sorra que voreja el Molí de Sal, l'antic molí on es tractava la sal quan aquesta era la principal activitat econòmica de Formentera, convertit ara en un restaurant. Des d'aquest punt el camí transcorre paral·lelament al mar, en una de les millors platges de la Mediterrània i punt final d'aquesta proposta, que està situada dins del Parc Natural de ses Salines i la Reserva Marina des Freus, que vetlla per la protecció de la praderia de posidònia més gran de la Mediterrània i que va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l'any 1999.

FITXA DE LA RUTA

Recorregut. 3,2 km amb dificultat baixa.
Sortida. Parteix del moll de pescadors del port de la Savina.

DADES D'INTERÈS

Conselleria de Turisme de Formentera. Tel. 971 32 12 10
www.formentera.es
www.illesbalears.es
www.formenterabtt.com


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.