Escapades

L'Empordà desconegut

Ruta circular en BTT que permet conèixer part de la riquesa natural, paisatgística i cultural de Salines Bassegoda, al triangle nord-oest de la comarca

Situat a la part més nord-occidental de la comarca de l'Alt Empordà, l'espai geogràfic i natural de Salines Bassegoda engloba divuit termes municipals, els més desconeguts pels visitants i pels mateixos empordanesos, malgrat que conserven encara una gran riquesa natural, paisatgística i cultural, comuna a la majoria dels pobles emmarcats a l'Empordà interior, exempts de qualsevol tipus de pressió urbanística.

Domina a la zona el paisatge de muntanya, que té com a elements principals les serres del massís de les Salines i les serres de l'Alta Garrotxa, amb els pics de la Mare de Déu del Mont, Bassegoda, Montnegre i el roc de Frausa, coberts de suredes, pinedes a solana i a obaga i clapes de rouredes i castanyers que festegen la llum amb els seus colors. El domini paisatgístic fluvial que formen la conca de la Muga i el Manol donen a les seves capçaleres boscos de vernedes, alzinars i roures, i en el seu curs mitjà, seguint en forma de meandres, boscos de ribera formats per verns, freixes i pollancres, juntament amb canyissars. Els aspres, de domini bàsicament agrícola, on es combinen les terres vermelloses de conreus de secà amb grans extensions de garrigues, amaguen una arquitectura de pedra seca realment impressionant. El pantà de Boadella–Darnius aporta la màgia i la bellesa de l'aigua al bell mig d'aquest territori.

Aquest entorn natural està acompanyat d'elements arquitectònics destacats com ara el conjunt de Palol Sabaldòria, a Vilafant; el monestir de Sant Llorenç de Sous, a Cabanelles; la col·legiata de Lladó; les múltiples esglésies romàniques escampades arreu; les construccions de pedra seca; l'arquitectura modernista de la Casa Estela d'Agullana i els locals socials de molts pobles. Es tracta de mostres de la diversitat i la riquesa d'aquest entorn.

De Cistella a Terrades

Per descobrir una part d'aquest trosset d'Empordà, el consorci Salines Bassegoda, amb una oferta de 33 rutes en bicicleta que abasten prop de 600 quilòmetres, recomana fer, especialment aquest mes, la ruta BTT 22 a Cistella, un itinerari circular que arriba al municipi de Terrades passant per l'interessant nucli de Vilarig. El trajecte comença al nucli de Cistella, en direcció nord-est, i passa pel pla de Camps per enfilar la serra de l'Illa. Des d'aquí, pel pla de Palau, s'arriba al veïnat de Palau-surroca, i del pla de la Roca, al nucli de Terrades. Després de visitar Terrades, la ruta tomba en direcció sud, enmig de boscos de ribera i pinedes, seguint la ruta del GR-2, per arribar a Vilarig, passant per sota el seu castell amb l'església al costat, que domina a l'extrem de migdia el reduït conjunt d'edificis disposats desordenadament per la carena. El petit agrupament, amb estructures arquitectòniques dels segles XV-XVIII, conserva encara solucions constructives tradicionals sense modificacions apreciables.

En el tram final, la ruta baixa suaument fins a arribar a Cistella per l'oest.

Pedalada popular

El consorci Salines Bassegoda, juntament amb el punt d'acolliment BTT Sappy Sports, ha organitzat per al proper diumenge 16 de gener una pedalada popular seguint aquesta ruta (més informació a www.salinesbassegoda.cat).

FITXA DE LA RUTA

Distància. 16,94 quilòmetres.
Altitud mínima. 110 metres.
Altitud màxima. 269 metres.
Desnivell acumulat pujant. 444 metres.
Desnivell acumulat baixant. 442 metres.
Grau de dificultat. Moderat.

DADES D'INTERÈS

Consorci Salines Bassegoda. Plaça de la Vila, 5. Navata. Tel. 972 56 50 04. www.salinesbassegoda.cat [email protected]
Ajuntament de Cistella. Plaça Major, 4. Cistella. Tel. 972 547 093 www.ddgi.cat/cistella/
Consell Comarcal de l'Alt Empordà. C/ Nou, 38. Figueres. Tel. 972 50 30 88. http://turisme.altemporda.org [email protected]
Ajuntament de Terrades. C/ Major, 7. Terrades. Tel. 972 569 048 http://webspobles.ddgi.cat/sites/terrades/
Punt d'acolliment BTT a Vilafant. Nau de Sappy Sports. C/ Catalunya, 16. Les Forques. Vilafant. Tel. 972 50 28 50. www.sappysport.com [email protected]


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.