Salut

salut

La venda de cigarrets baixa un 32,29% amb la nova llei

La davallada registrada aquest mes de gener supera les expectatives dels experts

En el conjunt de l'any 2010, la quantitat de paquets de cigarrets venuts a Catalunya va disminuir un 12%

Les caixes registradores dels estancs i altres punts de venda de tabac van experimentar una transcendental sotragada el mes de gener d'aquest any coincidint amb l'entrada en vigor de la llei antitabac, que prohibeix fumar en bars, restaurants i altres locals públics tancats. A Catalunya, la venda de cigarrets va baixar el mes de gener d'aquest any un 32,29% respecte a les dades del mes de desembre del 2010, segons l'estadística oficial del Comissionat per al Mercat de Tabacs (dependent del Ministeri d'Economia i Finances).

L'evolució a la baixa és molt semblant si es comparen les xifres de vendes de cigarrets dels mesos de gener dels anys 2010 i 2011, amb un descens del 30,19%. Per al conjunt de l'Estat, la tendència és gairebé idèntica a la registrada a Catalunya: 32,57% de descens de les vendes de cigarrets entre els mesos de desembre del 2010 i gener del 2011.

Per demarcacions, la comparació de dades de vendes de cigarrets dels mesos de gener del 2010 i del 2011 mostren algunes diferències significatives. A les comarques de Tarragona, el descens interanual va ser del 40,88%, a les comarques de Barcelona la disminució va ser del 30,52%, a les de Lleida es van reduir les vendes en un 29,70%, mentre que a les comarques de Girona el descens va ser de només el 22,88%.

Evolució saludable

Les xifres del mateix Comissionat per al Mercat de Tabacs mostren, d'altra banda, que en el conjunt de l'any 2010, la venda de cigarrets es va reduir a Catalunya un 12,12% (respecte a les dades del 2009); mentre que al conjunt de l'Estat la reducció anual va ser del 10,96%.

Tot i que hi poden haver altres factors que hagin influït en la reducció de les vendes de cigarrets (des de la substitució per altres tipus de tabac fins a l'increment de la venda il·legal), les xifres del mes de gener indiquen que la nova llei antitabac ha tingut un impacte molt important en l'hàbit dels fumadors, fins i tot per sobre del que calculaven els promotors de la llei i les autoritats sanitàries.

El Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo (CNPT) va fer públic ahir un comunitat en què afirma que “ a llarg termini, i entre altres conseqüències positives, es pot esperar que en 20-30 anys desapareguin els casos de càncer de pulmó relacionats amb l'exposició al tabaquisme passiu en centres públics tancats”. “Els beneficis en la salut de la llei del tabac superen infinitament els inconvenients i problemes d'adaptació d'alguns sectors i grups”, afirma el CNPT.

22,8
per cent
de reducció de venda de cigarrets es va registrar a les comarques de Girona, la més petita de Catalunya.
40,8
per cent
de reducció de venda de cigarrets es va registrar (gener 2010-2011) a les comarques de Tarragona.

Atenció a l'increment de vendes de tabac de pipa

Mentre que la venda de cigarrets disminuïa un 30,19% entre els mesos de gener del 2010 i 2011, les dades oficials mostren augments del 30,74% de vendes en els tabacs de picadura (per fer cigarrets a mà) i del 19,74% de cigars. Més espectacular encara ha estat l'increment de les vendes en tabac de pipa: 125,11% d'un any a l'altre. Les xifres confirmen un fenomen que fa mesos que es pot observar a moltes ciutats catalanes, una part dels fumadors –en especial, joves– estan substituint els cigarrets tradicionals pels fets de forma artesanal amb tabac de picadura o de pipa.

Tot i que els volums de consum de tabac de picadura i de pipa són relativament baixos, la seva creixent utilització pot estar esmorteint els beneficis per a la salut que s'aconseguirien amb la reducció del tabaquisme que indiquen les dades de vendes referides a cigarrets. Més encara si es té en con sideració –com indiquen diversos estudis– que fumar tabac de picadura o de pipa en cigarrets fets a mà –sovint sense fer servir filtres de qualitat– suposa un risc per a la salut fins i tot més elevat que el que provoca el consum de cigarrets de fabricació industrial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona