Societat

Roses multarà qui no faci bé la lluita al mosquit tigre

El municipi adopta una ordenança que preveu sancions de fins a 6.000 euros pels incompliments en la prevenció

Roses passa a ser un dels escassos municipis que acaba de dotar-se d'una ordenança municipal específica per regular la lluita contra el mosquit tigre. El text, aprovat per unanimitat en el ple d'aquest mes d'agost, a més de recollir les recomanacions i conductes adequades per prevenir els focus de propagació (bàsicament, controlar recipients i objectes abandonats que puguin acumular aigua i, com a conseqüència, on pugui reproduir-se el mosquit tigre), també estableix una escala de sancions per als titulars de finques i solars que no adoptin aquestes mesures. Les infraccions o omissions d'actuació en aquest camp podran ser sancionades a partir d'ara per l'Ajuntament amb multes d'un mínim de 100 a 250 euros les infraccions lleus, passant de 251 a 500 euros en cas d'infraccions greus, i fins a multes de 501 a 6.000 euros en cas d'infraccions molt greus.

Carles Pàramo, regidor de Medi Ambient, explica que la informació i la conscienciació dels veïns per prevenir la proliferació de la plaga són l'objectiu principal, però, per fer-ho realment eficaç, també s'havia de dotar d'un règim de sancions per als qui no compleixin: “No volem que paguin justos per pecadors; hi ha veïns que tenen la finca perfectament neta, amb un solar abandonat i deixat al costat que es pot convertir en un focus de propagació del mosquit tigre. Ara, tindrem potestat per ordenar a qui incompleix de fer el manteniment necessari, o fins i tot, si cal, de fer la neteja subsidiàriament i cobrar-li el cost de la feina feta”, diu el regidor.

Residències turístiques

Des de l'Ajuntament consideren que aquesta nova ordenança ha de venir a completar la feina de la Mancomunitat Intermunicipal del Servei de Control de Mosquits, que, en el cas de la lluita contra el mosquit comú, s'ha demostrat eficaç. La mancomunitat, però, només pot actuar en espais públics i no pot intervenir en finques privades. En el cas de municipis turístics com ara Roses, amb una població estable d'uns 20.000 habitants però que pot pujar fins als 80.000 sumant-hi les estades turístiques, és molt difícil fer campanyes de sensibilització per a col·lectius que només ocupen la seva finca uns dies o unes setmanes a l'any. El text fa una especial incidència en tots els espais que puguin contenir aigües estancades, tant en finques i solars privats, com d'empreses i tallers, o espais públics. La virulència de les múltiples picades i molèsties que ocasiona el mosquit tigre (Aedes albopictus), a més de possibles complicacions sanitàries, ha portat les administracions a promoure mesures addicionals a les que ja existien per lluitar contra el mosquit comú. Les consignes bàsiques, per la facilitat amb què es propaga aquesta nova plaga, consisteixen a suprimir o tapar tots els receptacles que puguin acumular aigua estancada, o si no és possible, renovar l'aigua dos cops a la setmana o aplicar-hi els desinfectats adequats, per exemple en el cas de les piscines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona