Societat

economia

empresa

La Confederació del Comerç desapareix colgada de deutes

La patronal catalana del comerç tanca 31 anys d'història

Culpa l'exsecretari general d'un deute inassumible

La Confederació Catalana del Comerç, CCC, desapareix. L'assemblea general de la patronal catalana del comerç va decidir ahir dissoldre's i posar fi a 31 anys d'història en no poder afrontar el gran deute acumulat, de més de quatre milions d'euros i un forat de 2,6 milions, que s'hauria generat, segons l'actual junta, per la mala gestió de l'anterior secretari general de l'entitat, Miquel Àngel Fraile, que va ser destituït el mes de juny passat.

La decisió de dissoldre l'entitat la va comunicar ahir la presidenta de la CCC, Rosa Eritja, que va assegurar que la patronal catalana presentarà concurs de creditors la setmana que ve. La CCC ja havia presentat el 20 de juny un preconcurs de creditors després de transcendir que hi havia un forat econòmic de més de dos milions d'euros. Segons Eritja, el deute més important de l'entitat correspon a les indemnitzacions dels treballadors. De fet, quan va esclatar el cas l'entitat ja va haver de fer fora 11 dels seus 22 treballadors.

La CCC representa 350 gremis i associacions, uns 90.000 petits i mitjans comerços del país, l'entitat més representativa del comerç català.

El dia a dia de la Confederació de Comerç de Catalunya va canviar quan el juny del 2015 Maria Rosa Eritja va ser escollida presidenta de l'entitat en substitució de Pere Llorens, que havia mort. Aleshores, Eritja va decidir fer una auditoria que va obrir la caixa dels trons, ja que van sortir a la llum els deutes de l'entitat i l'enorme quantitat de diners que, segons la CCC, havien guanyat el que va ser secretari general des de 1985, Miquel Àngel Fraile, i la seva esposa, encarregada del departament de formació, Rosa Maria Serrano.

Entre altres irregularitats, la CCC va acusar Fraile i la seva dona de cobrar sobresous i dietes al marge del seu sou durant molts anys. Segons Economia Digital, sembla que, mentre que la CCC va perdre durant el 2015 quasi 700.000 euros, el mateix any Miquel Àngel Fraile i Rosa Maria Serrano van cobrar 115.000 i 133.000 euros bruts respectivament. Fraile, a més, cobrava per ser secretari del Consell de Gremis i dietes. El que la Confederació del Comerç de Catalunya no ha aclarit encara és si pensa portar als tribunals Miquel Àngel Fraile.

Bones rebaixes

Ahir, d'altra banda, Comertia, associació catalana de l'empresa familiar, que agrupa 60 empreses del retail, que sumen més de 4.000 punts de venda, va explicar que l'agost passat es van incrementar les seves vendes un 6,5% en relació amb el mateix mes del 2015. La bona temporada turística i l'increment del crèdit al consum expliquen aquests bons resultats, segons va destacar el president de Comertia, Joan Carles Calbet, que es va mostrat satisfet del nivell de vendes malgrat la incertesa política.

A través d'un comunicat, l'associació destaca que un 74% de les empreses adherides han registrat un augment de les vendes, mentre que un 13% han mantingut els números i un altre 13% han registrat un descens.

LA XIFRA

90.000
petits i mitjans
comerços pertanyen a la CCC, que representa uns 350 gremis i associacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona