Societat

Una família ha ocupat cinc cases de Caldes

El cap de la policia local admet que no hi ha eines per fer fora els incívics

Muñoz diu que provoquen inseguretat

El cap de la policia local de Caldes de Malavella, Xavier Muñoz, admet que tenen poques eines per fer fora els ocupes incívics que s'han establert al municipi els últims mesos. Muñoz explica que una mateixa família ha ocupat cinc cases a la urbanització d'Aigües Bones.

La setmana passada l'alcalde, Salvador Balliu (Partit Demòcrata Català), va presentar un protocol municipal amb el qual l'Ajuntament pretén dotar-se d'eines per frenar conductes incíviques. En principi, l'Ajuntament hauria d'aprovar el protocol en el ple de dilluns que ve –el PDC té majoria absoluta–. A Caldes hi ha una quarantena de pisos ocupats, 26 dels quals són propietat dels bancs.

Muñoz assenyala que l'actitud dels ocupes, que en principi no tenen necessitats econòmiques, afecta l'ordre públic. “Aquesta família que ha ocupat cinc cases provoca inseguretat perquè no respecta [la resta de veïns]. Només tenim eines administratives, però no hi ha res que pugui arribar a la via penal. Hi ha sorolls, molèsties als veïns, gossos sense tenir la documentació al dia...”, explica Muñoz, que encapçala un equip de deu agents.

Els ocupants d'aquestes cases no tenen ofici conegut. Segons explica el cap de la policia, “no sabem ben bé de què viuen. Ens ho podem imaginar presumptament, però no ho sabem. No vénen a serveis socials. Amb el nou protocol, l'Ajuntament s'agafarà a la seguretat en l'habitatge perquè marxin. S'ha de tenir en compte que de vegades punxen la llum, cosa que podria provocar un incendi. Tothom té un comptador legalitzat, però aquesta gent [ocupa] no té aquest tipus de seguretat”, diu Muñoz. El consistori està disposat a mitjà termini a denunciar al jutjat els ocupes incívics.

El cunyat, la cosina...

La regidora de Seguretat de Caldes, Maria Subirana (PDC), assenyala que volen aprovar el protocol perquè “els nostres veïns se sentin segurs”. Explica per què una mateixa família ha ocupat cinc cases. “Un avisa el seu cunyat, la cosina, la jove, i s'ho van dient”, reconeix. L'Ajuntament ha constatat ocupacions no vinculades a casos d'exclusió social en altres urbanitzacions, com ara Can Carbonell, Can Solà i Malavella Park.

Muñoz assenyala que les ocupacions dels últims mesos i l'incivisme d'alguns dels protagonistes són el problema més greu que s'han trobat al poble des que és el responsable de la policia, fa vuit anys. “És el problema de seguretat ciutadana més greu que hem trobat. Hi sol haver qüestions amb els gossos o amb gent que agafa el tren a Girona i no té bitllet i la deixen a Caldes, però són problemes petits. Aquest problema va a més.”

El cap de la policia reconeix que hi ha ocupacions vinculades a la falta de recursos econòmics. “Tenim ocupes que fa dos anys que hi són [a l'habitatge ocupat]. Passen dificultats, han ocupat una casa i intenten passar com poden. Reben ajut de l'Ajuntament i són gent que es deixa ajudar i que li donin un cop de mà per revifar la seva situació.”

LA FRASE

A Aigües Bones hi ha queixes dels veïns cada dia. Això és un problema d'ordre públic i inseguretat
Xavier Muñoz
CAP DE LA POLICIA LOCAL DE CALDES

LA DATA

26.09.16
És el dia
que l'Ajuntament aprovarà el protocol per posar fi a l'incivisme d'alguns ocupes del poble.

LA XIFRA

40
finques
estan ocupades a Caldes, segons dades revelades per l'alcalde, Salvador Balliu (PDC), dimarts passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona