Societat

europa

CRISI HUMANITÀRIA

Els països de l'OCDE van rebre un deu per cent més de refugiats el 2015

Europa va ser la destinatària d'1,3 milions de persones, que provenien sobretot de Síria

La demanda d'asil baixa després de l'acord amb Turquia

Un total de 4,8 milions de persones van emigrar durant l'any passat als països de l'OCDE (Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic), una xifra que representa un increment del deu per cent en relació amb el 2015 i que és una conseqüència de l'augment del flux de refugiats, que es va duplicar. La situació ha canviat durant el 2016, en part per l'impacte de l'acord assolit entre la Unió Europea i el govern de Turquia. Malgrat això, el cap de migracions internacionals de l'organisme, Jean-Christophe Dumont, va avisar ahir que encara que el nombre de les demandes d'asil està baixant, moltes són de persones que ja són al Vell Continent. També va recordar que “la crisi no ha quedat enrere i la situació podria tornar a empitjorar si l'acord amb Turquia es trenqués”.

El volum de la immigració de caràcter permanent, la que no està subjecte als fluxos estacionals, va superar l'any passat els 4,7 milions de persones que havia assolit el 2007; és a dir, abans de la crisi econòmica. Europa ha estat la gran protagonista d'aquests increments, sobretot Alemanya, que pràcticament ha duplicat la quantitat de gent acollida. A Itàlia, en canvi, la xifra es manté estable i els refugiats provenen majoritàriament d'Àfrica, per la qual cosa els acords amb Turquia han afectat poc.

Acollida espanyola

D'altra banda, ahir van arribar a l'Estat espanyol procedents de Grècia 16 refugiats, 9 de nacionalitat iraquiana, 6 sirians i un eritreu, en compliment del programa de la Unió Europea de reubicació creat per fer front a les conseqüències humanitàries. Aquest grup de sol·licitants d'asil, compost per 6 homes, 3 dones i 7 menors, va arribar a l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, i posteriorment els asilats van ser traslladats a Barcelona (9) i Osca (7), on seran acollits. Amb aquest grup, l'Estat espanyol ha rebut un total de 516 sol·licitants d'asil. El sistema espanyol d'acollida i integració de sol·licitants i beneficiaris de protecció internacional ofereix la permanència en un centre d'acollida bé del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social o d'ONG (que són subvencionades pel govern). D'aquesta manera en teoria es garanteix allotjament, manutenció, assistència jurídica, assistència psicològica, atenció social i assessorament de caràcter legal, tot i que les organitzacions no governamentals insisteixen en la insuficiència d'aquesta coberta en la pràctica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia