Societat

El PDC redobla l'ofensiva pel traspàs dels trens

Diputats i senadors de l'antiga Convergència impulsen diverses iniciatives per la millora del servei del transport públic

Francesc Homs adverteix que el ferrocarril és “una qüestió de país”

Els diputats i senadors del Partit Demòcrata Català (PDC) es van afegir ahir a l'ofensiva encetada fa mesos per l'administració catalana de denunciar sense fissures el deficient funcionament dels serveis de rodalies i trens regionals a Catalunya derivat del lamentable estat de conservació de la infraestructura ferroviària depenent de l'empresa estatal Adif. Amb motiu del Dia Mundial Sense Cotxes, Francesc Homs va liderar una compareixença dels congressistes del seu partit en què va anunciar diverses mesures parlamentàries per millorar la gestió d'aquest servei públic.

El diputat i alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va ser l'encarregat de detallar les mesures que es volen posar damunt la taula, entre les quals destaca “la petició de traspàs a la Generalitat de totes les infraestructures ferroviàries”. Segons Bel “és tècnicament possible que la Generalitat es faci responsable del manteniment i les inversions” en aquest àmbit.

El diputat Bel va explicar que, al marge de l'ofensiva pel traspàs competencial, els diputats del PDC demanaran la compareixença del ministre en funcions i dels responsables de l'empresa Adif “perquè aclareixin per quin motiu no s'han respectat les inversions compromeses”. No només es demanaran explicacions, sinó que també exigiran “que es compleixin totes les inversions pressupostades”.

Per la seva part, el senador Josep Lluís Cleries va posar l'accent en els compromisos que han quedat en paper mullat, i en aquest sentit va recordar que, dels 118,4 milions pressupostats per Adif per invertir a Catalunya el 2015, només se n'ha fet una despesa del 26%.

Per tot plegat, Francesc Homs va insistir que el PDC farà del tema ferroviari una “qüestió de país” amb la idea d'aconseguir uns “serveis públics dignes”.

LA XIFRA

31,7
milions
va invertir Adif l'any passat a Catalunya, quantitat que suposa només el 26% del que s'havia compromès.

Un paquet sense quantificar

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha reclamat en diverses ocasions, durant aquest any, el traspàs integral del servei de trens i les infraestructures corresponents. L'última vegada va ser abans de les vacances d'estiu, quan la conselleria que ell dirigeix va obrir un nou front contra Adif amb l'anunci que recorreria a la via judicial per aconseguir les inversions promeses per aquesta empresa estatal i no executades.

La petició de traspàs va ser secundada aquesta setmana pel síndic de greuges, Rafael Ribó, que en un acte públic va assegurar que la gestió integral del servei de trens per la Generalitat és l'única via per aconseguir una millora de la gestió. En la roda de premsa on Ribó va fer aquestes declaracions se li va preguntar sobre la quantitat econòmica que suposaria un traspàs d'aquesta magnitud, i el síndic va assegurar que ho desconeixia. Ahir, els diputats i senadors del PDC tampoc van parlar de quantitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa

VERGES
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA