Societat

Les comarques de Lleida tenen uns 30 pisos de protecció oficial

Són els que estan disponibles a través de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya

Actualment es poden trobar immobles a la demarcació per 70 euros mensuals

Molt pocs domicilis ofereixen l'opció final de compra

Per 70 euros el mes es pot viure en pisos de protecció oficial a Lleida. Segons el registre de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, aquest setembre –la llista es va actualitzant periòdicament a mesura que van començant i acabant promocions– hi ha immobles per aquest preu al Pallars Jussà, o fins i tot més barats al Segrià (69 euros). I no són pisos precisament petits, ja que els d'aquestes dues comarques tenen una mida mitjana aproximada d'uns 74 metres quadrats.

Actualment a la demarcació hi ha 32 promocions d'habitatge protegit registrats a l'agència de la Generalitat. Es tracta de la segona quantitat més alta de Catalunya, només al darrere de la demarcació de Barcelona, que com no podia ser d'altra manera concentra la major part del parc immobiliari protegit del país (129), sobretot al voltant de la primera i la segona corona metropolitana.

Sense opció de compra

Si tornem a Lleida, el Segrià és la comarca que disposa de més promocions tutelades. Per ara en té 13, cosa que representa el 40% de pisos de protecció lleidatans. El segon lloc és per al Pallars Jussà (4). I el tercer, per a l'Urgell (3).

Pel que fa a la resta de comarques lleidatanes, totes disposen d'un a dos immobles de protecció oficial. Les úniques excepcions es registren a l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça i les Garrigues, que ara per ara no tenen cap domicili disponible en el registre de l'organisme. En general són pisos (relativament) econòmics i grans, però amb un gran handicap: tenen una data de caducitat. En aquest sentit, de la trentena de pisos de protecció que hi ha a la demarcació, només 11 ofereixen la possibilitat de lloguer amb opció de compra. Aquest fenomen no és exclusiu de les comarques de Lleida. També es dóna a la resta del país, i fins i tot amb molta més contundència. A Barcelona només 20 dels 129 pisos protegits poden acabar sent de propietat. A Girona, el percentatge tampoc és per fer volar coloms (4 de 24). Finalment, a Tarragona sí que el balanç és sensiblement superior al de la resta de demarcacions (12 de 19). Però la diferència no és tant gran per pensar que és una opció generalitzada.

Amb relació als lloguers, els preus són més o menys semblants. A la demarcació de Barcelona també es poden trobar –el 5 de setembre– habitatges protegits per 70 euros. Tot i així, a Barcelona el cost global dels immobles és més alt que a la resta de demarcacions, ja que a la gran majoria de comarques barcelonines els lloguers més barats superen amb escreix els 100 euros mensuals. A Tarragona i Girona passa tres quarts del mateix. A la Ribera d'Ebre, per exemple, hi ha immobles disponibles per 70 euros. Però en canvi el preu es dispara al Baix Penedès, on els lloguers més econòmics són de 212 euros mensuals.

On sí que hi ha diferències és entre les comarques de Lleida i la resta de Catalunya quant a la mida dels domicilis. A Barcelona i Girona, molt pocs pisos sobrepassen els 60 metres quadrats, mentre que a Tarragona la mitjana és de prop dels 65, un valor lleugerament inferior al de les comarques lleidatanes, que és d'uns 67.

Uns mínims ingressos

Per poder accedir a un pis de protecció oficial s'han de complir quatre condicions. En primer lloc s'ha de ser major d'edat i no ser propietari de cap habitatge. Després, cal acreditar uns ingressos mínims i que no es percebin altres ajudes econòmiques incompatibles amb la cessió de l'immoble. A la pàgina web de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya s'hi pot trobar tota la informació.

D'altra banda, molts ajuntaments i consells comarcals també disposen d'oficines locals d'habitatges amb pisos de protecció oficial que no estan inclosos en el registre general de la Generalitat.

LES XIFRES

32
promocions
d'habitatge protegit disponible són les que actualment hi ha en els municipis lleidatans.
40%
d'immobles
que estan registrats a l'Agència de l'Habitatge són els que hi ha a la comarca del Segrià.
67
metres
quadrats de mitjana és el que fan els pisos de protecció oficial que hi ha arreu de la demarcació de Lleida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona