Societat

Castells

Efervescència popular

Milers de ciutadans de totes les edats van tornar a conquerir els diversos escenaris de les festes de la Mercè

La pluja va fer la guitza divendres, però ahir va respectar la festa més concentrada dels últims anys

La pluja va fer un intent de treure el cap ahir a les festes de la Mercè, minuts abans de les dotze del migdia, però finalment no va ser més que un petit ensurt. Hores després de l'aiguat de divendres nit, el sol va lluir per afavorir que barcelonins, turistes de procedència diversa i ciutadans arribats d'altres punts del país gaudissin de la festivitat més concentrada dels últims anys. Mentre les persones no tinguin el do de la ubiqüitat, gaudir de tot allò que un troba atractiu, programa en mà, obliga gairebé a fer una cursa contra rellotge. Acabat un acte, molts ciutadans emprenien el camí cap al metro per desplaçar-se a un escenari diferent. Al metro era habitual topar amb viatgers que lluïen una samarreta que desvelava la seva implicació en la festa.

Desenes de propostes seleccionades amb molt bon gust van omplir de gom a gom els espais de la celebració, sense excepció. L'alcaldessa Ada Colau destacava ja a primera hora la resposta “massiva” de la ciutadania. Al matí,
el centre de la ciutat bullia amb desenes de milers de visitants. A la plaça Sant Jaume, punt de cloenda del seguici de la Mercè i punt de trobada dels elements que representen la cultura popular del país, les entrades i sortides van quedar col·lapsades. Precisament en el seguici és on van coincidir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'alcaldessa de Barcelona, acompanyats per totes les forces polítiques menys per la CUP, que fuig dels actes institucionals.

A la plaça de l'Ajuntament, el protagonisme absolut va ser per als gegants, desplaçats des dels diversos barris de Barcelona, i les colles castelleres locals. No hi va faltar el ball de bastons ni el tradicional ball de l'àliga, i es va fer palès que la Mercè té la capacitat de fusionar els actes més tradicionals amb les últimes expressions culturals. Un públic molt familiar va envair tots els escenaris de la festa i fins i tot els espais nous van suscitar una gran expectació.

Les propostes de circ al castell de Montjuïc, la dansa i el teatre de carrer al parc de la Ciutadella –amb la presència destacada d'Olivier Grossetête i les seves ciutats efímeres de cartró– i els concerts –ahir es va recuperar el Mediterràniament d'Estrella Damm, però substituint Love of Lesbian per Sidonie– van satisfer el públic més exigent. Tampoc va decebre l'Associa't a la festa, el nou model de trobada d'entitats que, des de la plaça Catalunya, aprofundeix més en l'activitat que desplega cada col·lectiu. En total, unes 200 entitats presenten, entre ahir i avui, un nombre similar d'activitats, impulsades per col·lectius que representen àmbits de participació molt heterogenis. En paral·lel, deu emissores de ràdio associatives de la ciutat emeten quinze hores diàries de programació i fan d'altaveu d'aquests col·lectius. Ahir a la tarda, les entitats mostraven la seva satisfacció amb el nou format.

Avui és el darrer dia d'un programa molt condensat, però que no ha renunciat a cap de les propostes més reclamades pel públic. El tradicional piromusical, en què es farà palès que París és la ciutat convidada en aquesta edició, posarà punt final a una festa en què el civisme dels assistents ha estat el protagonista.

ACTES DESTACATS D'AVUI

Tot el dia
Al parc de la Ciutadella, a partir de les 12 del migdia, s'aniran succeint els espectacles de dansa i teatre de carrer, amb un espai destacat per al ‘hip-hop'.
Cloenda de la festa
Aquesta nit, a l'avinguda Maria Cristina (22 h), tindrà lloc el piromusical, un dels actes més multitudinaris. Una estona abans (20.30 h), el correfoc partirà de la Via Laietana.

La Trinitat s'autoproclama espai central de la festa

S.M

El parc de la Trinitat està connectat amb la resta de la ciutat per dues estacions de metro de la línia vermella i, probablement, per més d'un autobús. Això vol dir que la distància entre aquest punt de l'extraradi i qualsevol altre indret de la ciutat és de pocs minuts. Sembla, però, que existeix una mena de mandra col·lectiva per conquerir la perifèria. O, si més no, aquesta és la sensació amb què un abandonava ahir aquest pulmó verd flanquejat per diverses vies ràpides de circulació, nou escenari de les festes de la Mercè.

El parc, un espai que per primer cop s'incorpora als escenaris oficials, presentava un ambient fantàstic, molt familiar. A grans trets, teatre, dansa i circ són els protagonistes, ahir i avui. Calia fer un esforç titànic, però, per trobar visitants arribats d'un altre punt del municipi. Això sí, els veïns de la Trinitat i d'orígens propers com el Bon Pastor, la Guineueta i Sant Andreu eren més que suficients per garantir l'èxit de la cita.

La proposta de descentralitzar la festa i obrir-la
a nous barris va ser molt ben rebuda. “Els barris també som Barcelona”, típica frase usada a les perifèries, era de les més repetides. El matrimoni format per l'Encarni i en Vicenç, del Bon Pastor, agraïen no haver de trepitjar
el centre per gaudir de la Mercè i aprofitaven per reclamar, de cara al 2017, cadires per a la gent gran. Al matí va ser el torn del parc, i a la tarda, de la Fabra i Coats, un altre espai descentralitzat i recuperat enguany per a la festa.

L'Eli, de Sant Andreu, passejava amb les seves filles de 4 anys i 9 mesos. Gaudia dels actes més concorreguts quan no tenia criatures; per això, ara agraeix disposar d'un espai que no estigui massificat. Sant Andreu és també la procedència d'en Toni, que ahir va triar la Trinitat per comoditat. La Begoña ja coneixia el parc gràcies a les caminades que fa l'Ajuntament, i la Teresa, que viu a escassos metres de l'espai, podrà explicar que ha assistit als actes de la Mercè gràcies a aquesta proposta. Si no, no n'hauria pogut gaudir.

En Jonatan i la Jessica, veïns de Santa Coloma, van substituir ahir la Ciutadella, ineludible altres anys, pel parc de la Trinitat. Hi posen molt bona nota, al nou espai. Avui, però, es deixaran caure pel castell de Montjuïc. D'una mica més lluny, de la Vall d'Hebron, s'hi va arribar la Maria Àngels; la seva filla Noemí, i la néta, l'Ariadna. La Noemí viu ara a Osca, però ha vingut expressament per gaudir de la Mercè. La primera elecció, estudiat el programa, va ser la proposta de la Trinitat. En Juanma fa servir el parc per practicar esport. Al seu costat, en Josep l'anava descobrint. Confien que la proposta tingui continuïtat.
I recorden, en la mateixa línia que altres visitants: “Els barris també som Barcelona.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona
Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona
Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres