Societat

Hollande desmantellarà Calais abans no acabi l'any

El repartiment dels 10.000 refugiats atrapats a La Jungla enverina la precampanya francesa

Reclama responsabilitat al govern britànic, que paga el mur d'1 quilòmetre per blindar la frontera

Quatre anys i mig ha necessitat François Hollande per visitar La Jungla de Calais. Quatre anys i mig, prop de 10.000 demandants d'asil atrapats i, sobretot, que Nicolas Sarkozy hi hagi anat abans a fer campanya, la setmana passada. El president francès es va decidir finalment ahir a viatjar a Calais i, sense trepitjar directament el campament d'immigrants, va prometre que el desmantellarà “completament i definitivament” abans no acabi l'any. I va demanar a les autoritats britàniques que “assumeixin la seva part de responsabilitat”. La visita d'Hollande coincideix amb l'inici de les obres de construcció d'un mur d'un quilòmetre pagat, precisament, per Londres.

El repartiment dels entre 7.000 (segons el ministeri de l'Interior) i 10.000 refugiats (segons calculen les ONG) que malviuen en barraques i tendes de campanya a prop del port i del túnel, intentant creuar el canal de la Mànega, ha enverinat la precampanya electoral francesa.

El govern socialista vol redistribuir aquests asilats (que representen el 0,015% dels 67 milions de francesos) en 164 centres d'acollida arreu de l'hexàgon i l'oposició conservadora i d'extrema dreta l'acusa de voler “crear altres jungles” i “petits Calais”. Sarkozy, que encara ha de guanyar les primàries de la dreta a l'alcalde de Bordeus i exministre de Chirac Alain Juppé, s'ha ofert a resoldre el problema en pocs mesos enterrant Schengen i reinstaurant els controls fronterers. Tant els Republicans com el Front Nacional fins i tot estan recollint signatures en contra.

Per intentar defensar-se i apagar l'incendi, Hollande es va plantar ahir a Calais, després de moltes setmanes ajornant una visita que inicialment havia previst per al juny o juliol passat. “La situació és inacceptable i els nostres objectius són clars: garantir la seguretat dels veïns de Calais, mantenir l'ordre públic i assegurar als migrants condicions dignes”, va defensar. Aquest tracte digne és compatible amb la mà de ferro contra la immigració irregular i, en concret, contra les màfies, segons Hollande.

Només aquest any, la policia francesa ha desmantellat 18 filials que traficaven amb immigrants, “el doble que el 2014”, va recordar. Encara resisteixen, però, unes 230 filials de màfies, 30 de les quals exploten la ruta França-Regne Unit.

Entre acusacions d'oportunisme electoral (tot i que, de fet, encara no ha confirmat oficialment que es presenta a les primàries socialistes i a les presidencials), i davant dels gendarmes que vigilen la zona, Hollande va prometre “garantir de manera duradora la impermeabilitat de la frontera”, sense que el desmantellament del campament de refugiats faci aparèixer altres mini-Calais a la zona. I va recordar que només aquest any ja ha expulsat 1.500 immigrants de La Jungla i n'ha repartit 4.500 en centres d'acollida. “És el nostre deure, acollir els que vulguin demanar asil i acompanyar [fora de França] els que no.” Aquests 164 centres de recepció poden acollir entre 40 i 50 demandants d'asil durant un màxim de quatre mesos, mentre les autoritats estudien cas per cas i deporten els no refugiats.

Hollande, com Sarkozy, no va posar els peus a La Jungla, es va limitar a fer un discurs a la gendarmeria, a posar la primera pedra de les obres d'ampliació del port de Calais i va tornar a París al cap de dues hores. Tampoc no va visitar el mur d'un quilòmetre amb què s'intenta impedir que els immigrants del campament saltin a l'autopista d'accés al port i pugin als camions que van cap a Dover, a l'altra riba de l'estret.

LA XIFRA

1.500
immigrants
de La Jungla de Calais han estat expulsats per les autoritats franceses aquest 2016.

LES FRASES

L'hem de desmantellar completament i definitivament, és una operació excepcional
La situació és inacceptable i hem de garantir la seguretat dels veïns de Calais
François Hollande
president francès

Hidalgo tira pel dret i obre un centre a París

Només a París hi arriben cada dia entre 50 i 80 demandants d'asil. Tot i el càstig als socialistes en totes les enquestes i les queixes dels veïns, l'alcaldessa Anne Hidalgo ha tirat pel dret i s'ha atrevit a construir un camp per a demandants d'asil en plena capital francesa, al nord de la ciutat, rehabilitant una vella nau industrial de la SNCF a la Porta de la Chapelle, al districte 18, a tocar de la ronda Perifèrica: a mitjan octubre, d'aquí a un parell de setmanes, podrà aplegar 400 refugiats, només homes, que s'hi estaran entre cinc i deu dies, mentre no se'ls derivi a un altre centre o se'ls expulsi. Per a les dones i els nens també es construirà un segon campament, al sud de París. L'objectiu del campament de la socialista Hidalgo, que finalment ha rebut suport financer del govern Hollande, és evitar els campaments d'immigrants i demandants d'asil improvisats, precaris, que s'estenen arreu de la ciutat, sota les vies elevades del
metro o en alguns parcs i jardins, i preparar una alternativa a Calais, precisament. Només aquest any, la policia ja n'ha desmantellat una trentena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona