Societat

patrimoni

turisme

Cap de setmana per comprar i vendre com fa 2.300 anys

Quatre jaciments de la demarcació participen en el 16è Cap de Setmana Ibèric, que se celebra aquest dissabte i diumenge

Les activitats programades giren al voltant de la temàtica del comerç

Vint-i-tres jaciments i poblats d'arreu de Catalunya, quatre a la demarcació de Lleida, cobraran vida en el 16è Cap de Setmana Ibèric, que enguany convida a descobrir com era el comerç fa 2.300 anys. Reconstruccions històriques, visites guiades i teatralitzades, tallers d'experimentació, exposicions, tasts de menjar i beguda ibèrica són algunes de les activitats que s'han programat als jaciments arqueològics de la Ruta dels Ibers, aquest cap de setmana, en el marc del Cap de Setmana Ibèric. Es tracta d'una iniciativa que es va emprendre fa setze anys amb l'objectiu de donar a conèixer el llegat arqueològic protohistòric més important de l'Occident de la Mediterrània.

En cada edició s'escull una temàtica per fer immersió en la societat ibèrica des d'un punt de vista diferent: l'artesania, la tecnologia, l'organització social i política... Enguany, les activitats giraran al voltant del comerç. La majoria de les proposes són aptes per a totes les edats. Només cal tenir present que algunes exigeixen que es faci reserva prèvia.

Avui hi ha mercat

Al jaciment dels Estinclells, a Verdú (Urgell), el cap de setmana ibèric es presenta farcit de propostes. Per començar, demà dissabte (de 10 del matí a dues de la matinada) hi haurà una sessió sobre el comerç de la ceràmica ibera, amb cocció de la ceràmica dins d'un forn iber durant més de vint hores. Els habitants ibers explicaran al visitant què feien després de la cuita i com la comercialitzaven.

Diumenge al matí es faran accions teatrals del bescanvi entre ibers. I a les dotze, piada en la premsa ibèrica i recreació del comerç amb vi. L'activitat inclou tast de vi amb atuells ibers i venda de vi. Tant dissabte com diumenge, al migdia, hi haurà una visita guiada al poblat per descobrir aspectes com ara el comerç, el vi, la ramaderia i el tèxtil.

Per la seva banda, a la fortalesa dels Vilars, a Arbeca (les Garrigues), avui s'obre la mostra La fortalesa dels Vilars d'Arbeca. Terra, aigua i poder en el món iber, que recull els resultats dels més de trenta anys de recerca arqueològica. Dissabte i diumenge (a les 10.30 h i a les 12.30 hores) es faran visites guiades. Els arqueòlegs explicaran les troballes de les darreres excavacions. En el mateix horari es podrà visitar l'exposició de la mà dels comissaris de la mostra.

A Tornabous (Urgell), diumenge (a les 11 i a les 13.00 h) hi haurà visites guiades a la ciutat ibèrica del Molí d'Espígol. I al Castellot, a Bolvir (la Cerdanya), demà (en horari de matí i també de tarda) i diumenge (només al matí) hi ha jornada de portes obertes. Dissabte, a les 11 del matí, es farà una visita guiada al jaciment, i a les 12.30 h, un taller familiar anomenat L'or dels ceretans. Troba i emporta't l'or del riu Segre. Descobrireu com s'extreia aquest or, quin ús se'n feia i us emportareu una petita mostra de l'or que trobeu. Aquesta activitat té un preu de 3 euros.

Cap de setmana iber

1 i 2 d'octubre

www.mac.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona