Societat

universitats

Compte enrere definitiu

El jutge dóna oxigen al Parc Tecnològic i ajorna fins al 10 de novembre que ve la junta de creditors

L'Estat i els patrons han d'arribar a un nou acord

El Parc va tancar el 2015 amb un benefici de 606.000 euros

El Parc Científic i Tecnològic de Girona no anirà a liquidació, si més no fins al 10 de novembre vinent, després que el magistrat del jutjat mercantil de Girona va resoldre ajornar la junta de creditors, prevista per ahir. Novament, doncs, el futur del parc entra en una cursa contrarellotge, un compte enrere, per arribar a una solució que, ara per ara, no és gens fàcil. De moment, només s'ha aconseguit una mica més de temps.

La directora del Parc, Anna Albar, es va limitar a dir que s'havia demanat aquest ajornament per continuar treballant per buscar una solució en la qual es confiava, i que la gestió del Parc havia donat l'any passat beneficis. Res més. Però hi ha interrogants importants i, sobretot, traves jurídiques que, per alguns, frenen l'acord. Un d'aquest és el posicionament de dos dels patrons: l'Ajuntament i la Diputació de Girona (vegeu la peça).

De tota manera, el jutge Hugo Novales va optar per donar oxigen al Parc després de rebre la petició in extremis. Una proposta que tenia el vistiplau de l'advocada de l'Estat, Marta Ayllón, creditor preferent. Tot molt al límit, massa. L'advocat del Parc, Josep Pujolràs, ho va justificat destacant que s'havia estat negociant fins al darrer moment, per la qual cosa la petició d'ajornament no es va entrar al jutjat fins al dia abans.

I tot això per poder guanyar temps per mirar de buscar un acord amb unes xifres molt importants sobre la taula, per no dir astronòmiques. Del total del deute que arrossega el Parc, 42 milions d'euros, els tres patrons, Ajuntament de Girona, Diputació i UdG estan disposades a aportar-hi cap a 13,8 milions d'euros –incloent-hi els 4,9 milions que hi aportaria la Generalitat–. L'Estat vol que aquesta quantitat es liquidi en un termini no superior als 7 anys. Aquí també hi ha visions diferents: la UdG té els diners ja aprovats pels seus òrgans de govern, però l'Ajuntament, en cas que els aporti, vol fer-ho en vint anys, i la Diputació encara ho ha de debatre amb els grups. Precisament ahir, el president de la Diputació, Pere Vila, es va mostrar satisfet pel fet d'haver estat possible assolir un ajornament.

La gestió del Parc

Tot i l'endeutament que, en el seu gruix ve de crèdits, el 2015 el Parc va tancar amb un benefici de 606.000 euros, amb tot l'espai ocupat per a un centenar d'empreses en les quals treballen unes 1.300 persones.

SERGI BONET

“Si no es modifica res anirem a la liquidació”

El rector de la UdG, Sergi Bonet, explica els passos que cal seguir a partir d'ara per salvar el Parc.

I el pròxim pas?
Una nova reunió del patronat del Parc la setmana vinent per informar oficialment de tot els patrons. A partir d'aquí, caldrà acostar posicions entre el Ministeri d'Hisenda i les possibilitats dels diversos patrons, principalment l'Ajuntament i la Diputació de Girona.
I això, com s'ha de traduir?
Donant cos material a la voluntat que han expressat el president de la Diputació i l'Ajuntament de Girona. Els escrits que van enviar a la direcció del Parc –i que han permès aconseguir la moratòria– han de seguir el seu procediment.
Més compromís?
Sí, per poder continuar negociant amb el Ministeri d'Hisenda i arribar a un nou acord o conveni.
Què demana l'Estat?
El ministeri diferencia entre el que és el deute ordinari, on es fa una quitació del 10% i es retornaria en deu anys, i el privilegi general, on s'ha de fer un acord singular en ser ell el principal creditor. És a dir, l'Estat acceptaria que el retorn d'aquests 13,8 milions d'aquest privilegi general es tornessin en un màxim de set anys. Aquests són els diners que han d'aportar la UdG, l'Ajuntament, la Diputació, tots tres patrons i la Generalitat.
Què ha canviat?
Hi ha dues declaracions oficials de dos patrons, Ajuntament i Diputació, que fins ara no hi eren, en què es comprometen a posar-hi aquests diners. El que cal és renegociar el conveni perquè amb l'actual estem abocats a la liquidació. Pensi que la UdG ha passat per tots els òrgans competents i té aprovada la seva aportació de 3,4 milions d'euros. Fins ara, aquestes dues institucions aquest pas no l'han fet. Però com que han redactat els escrits de l'alcaldessa i el president de la Diputació, doncs ja es disposa d'un document. Ara cal fer els tràmits i negociar si es pot fer amb més anys.

Visió jurídica

Ajuntament i Diputació volen garanties

Ara per ara, la posició de l'Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona no ha variat ni un mil·límetre. Les dues institucions només aportaran diners per tornar el deute del Parc un cop es tanqui el concurs de creditors. I encara més: ara per ara, tot i que la UdG sosté que ha passat la seva aportació per tots els òrgans de govern, tant el president de la Diputació, Pere Vila, com l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, sostenen que amb els oficis n'hi hauria d'haver prou. A més, cal veure els terminis, perquè l'Ajuntament ja ha dit que ho farà en vint anys, i no pas en set.

De compra a concurs

Tres patrons van aprovar una injecció de diners

El Parc va entrar en concurs de creditors el 2015, amb un deute de 42 milions d'euros, dels quals 27,6 corresponien a l'Estat. Abans del concurs de creditors es va fer una proposta a l'Estat segons la qual la UdG n'aportaria 3,4; la Diputació, 6, i l'Ajuntament, 2 milions; tots tres patrons –la FOEG i la Cambra de Comerç no hi aportaven res– i la Generalitat n'hi posaria 4,9. Aquestes quantitats es feien sobre la compra del dret d'ús d'edificis o part d'edificis, ja que aquests d'aquí a uns 50 anys passaran a la UdG. En entrar en concurs de creditors, es van mantenir aquestes quantitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona