Societat

El 80% dels malalts mentals, discriminats

El 82% opten per amagar el trastorn, segons un estudi

Obertament demana mesures per posar fi a l'estigma

El 80,1% dels catalans que pateixen algun tipus de trastorn mental han estat discriminats. Així es desprèn d'un estudi presentat ahir per Obertament, l'aliança d'entitats i administracions que lluita des de fa anys contra l'estigma i la discriminació en salut mental. L'estudi, elaborat per la UAB i Spora Sinergies, amb el suport de l'Obra Social La Caixa, ha entrevistat un miler de persones. Les conclusions han estat descoratjadores. El tracte discriminatori s'estén a tots els àmbits, des de el món laboral i educatiu fins a la sanitat i les relacions familiars i de parella. I les conseqüències no poden ser més dramàtiques per aquestes persones: un 82,4% opten per ocultar que tenen un trastorn. Ho fan a la feina i amb els companys de classe, però en una proporció petita (14,2%) fins i tot ho amaguen a la mateixa parella. A més, l'estudi constata que el 88,8% acaben deixant de fer activitats bàsiques a la vida, com ara treballar, estudiar, fer esport o socialitzar-se.

En l'àmbit laboral, la tendència és que les persones amb trastorn mental estiguin infraocupades. El 61% estan a l'atur i un 40,6% manifesten haver rebut un tracte injust en l'entorn laboral en alguna ocasió.

No és gaire més encoratjador l'àmbit educatiu. El 18,9% de les persones amb trastorn mental diuen haver estat discriminades per part del professorat i el 29,5%, per part dels mateixos companys d'estudi. O fins i tot el sanitari, ja que el 26,1% afirma haver estat discriminat en un centre hospitalari en alguna ocasió pel fet de tenir un trastorn mental i un 24,9%, als centres d'atenció primària. El 40,6% diu haver estat discriminat almenys un cop en un servei de la xarxa de salut mental. L'estudi conclou que “la manca de protocols d'atenció a la salut mental fa que el tractament sanitari depengui de la sensibilitat i/o interès personal de cada professional”. I en el cas de la salut en general detecta que les persones amb algun tipus de diagnòstic de trastorn mental “reben una pitjor atenció perquè els símptomes són interpretats com a conseqüència del mateix trastorn”.

A la família, la discriminació es vesteix a vegades de “condescendència, sobreprotecció o control”, unes formes “més difícils d'identificar però no menys perjudicials. Sobre la relació amb la parella, el 19,2% de les persones amb un trastorn mental no han tingut parella, entre altres motius perquè hi ha la imatge estereotipada que pot ser “una persona inestable, agressiva o imprevisible”, a més de “dèbil o fràgil”. Un 23% de les persones de l'estudi diuen haver estat pressionades per no tenir fills, una pressió que ha vingut, sobretot, per part de la família i els professionals sanitaris, però també, tot i que en menor mesura, de la pròpia parella.

LA XIFRA

11,9
per cent
dels entrevistats diuen haver patit agressions físiques o sexuals i un 47%, burles, insults o coaccions


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt