Societat

Habitatge

El TC veu risc per als bancs en la llei antidesnonaments

El Constitucional manté la suspensió de diversos articles de la llei catalana d'emergència habitacional

Borràs anuncia que el govern ja té a punt la nova norma que substituirà la suspesa

La llei catalana per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, pensada i aprovada per fer front al problema dels desnonaments, suposa un perill públic perquè posa en dubte l'estabilitat del sistema financer espanyol. Aquest és un dels arguments que fan servir els magistrats del Tribunal Constitucional per mantenir la suspensió de diversos preceptes de la llei aprovada el juliol de l'any passat, fruit d'una iniciativa legislativa popular.

En una resolució feta pública ahir, el TC dóna la raó als advocats de l'Estat, que van demanar que es mantingués la suspensió cautelar ordenada el maig de l'any passat quan l'alt tribunal va acceptar a tràmit el recurs presentat pel govern de l'Estat. Juntament amb l'argument de l'estabilitat del sistema bancari, el TC entén que la norma catalana, que preveu actuar sobre el parc d'habitatges per destinar-los a lloguer social, suposa també una amenaça certa a la política del govern espanyol de complir les directrius d'estabilitat marcades per Europa.

En concret, el text de la resolució sosté que “la llei catalana va en detriment, de manera certa, de l'estabilitat del sistema financer, la qual cosa podria posar en risc la reestructuració bancària, que s'ha fet amb el suport de diner públic”. El tribunal vincula aquest temor a la possibilitat que això faci que l'Estat espanyol no pugui complir “els seus compromisos internacionals”.

El TC també considera que la suspensió de la llei catalana no afecta la protecció dels ciutadans i afirma que l'Estat ja ha regulat en aquest sentit per donar un marc jurídic que aculli les persones amb problemes d'habitatge. La resolució feta pública ahir no resol encara el fons de la qüestió de la constitucionalitat o no de la llei, circumstància que es resoldrà en la sentència.

En fer la valoració del contingut de la resolució i de la interpretació del Constitucional, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, va deixar clar que el govern català “és als antípodes del govern espanyol, que defensa el sistema financer mentre que nosaltres defensem les persones més vulnerables”. Borràs va criticar l'estratègia del PP de judicialitzar la política i va lamentar que “el govern espanyol vulgui guanyar als tribunals allò que no guanya a les urnes”, i va advertir que el govern català continuarà “defensant els drets de tots els catalans”.

En aquesta línia, el govern de la Generalitat té previst aprovar en la reunió de dimarts vinent la nova llei que ha de suplir la de l'emergència habitacional suspesa pel TC. Es tracta d'una llei que va ser consensuada durant l'estiu, si bé les plataformes que treballen en la defensa del dret a un habitatge digne van advertir que és una norma més enrevessada que l'ara suspesa i més difícil d'aplicar.

El text que aprovarà el govern s'ha blindat amb l'aval del consell dels col·legis d'advocats, davant l'eventualitat que el govern espanyol hi pogués tornar a presentar recurs.

LES FRASES

La llei catalana va en detriment de l'estabilitat del sistema financer i pot posar en risc la reestructuració bancària
Resolució TC
El govern espanyol defensa el sistema financer i nosaltres, les persones més vulnerables
Meritxell Borràs
consellera de governació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús

Estratègia comercial pionera
PROMOCIÓ INTENSA

Estratègia comercial pionera