Societat

“Hem d'evitar estereotips i conèixer les persones”

“El 27 i el 28 d'octubre s'estrenarà a la Sala Tallers ‘Llull a la ciutat nova', amb la participació d'alumnes de les nostres classes de diversos orígens i religions”

“Treballem amb testimonis de dones de religió musulmana però nascudes aquí, catalanes, que es troben amb dificultats perquè se'ls reconegui la seva identitat i la seva dignitat”

Potenciar el diàleg i la coneixença
Migra Studium va néixer el 2003 amb l'objectiu de treballar amb el fet migratori. En un principi, els objectius eren molt clarament de reflexió i d'estudi, tasques que amb el temps s'han ampliat per atendre les diverses necessitats que han anat sorgint. Avui Migra Studium treballa amb diversos projectes: el projecte CIE, de visita al Centre d'Internament d'Estrangers; l'Espai Interreligiós, de diàleg i coneixença de l'altre, i el projecte de reforç escolar Som-hi. Així mateix, tenen espais d'acollida sociolingüística i de capacitació ocupacional.
Sovint el problema és la incomprensió
a causa de la falta
de coneixement de les altres religions

La Fundació Migra Studium, un centre social promogut per la Companyia de Jesús a Catalunya, treballa per la dignitat i els drets de les persones migrades més vulnerables des de l'acollida, la formació i la denúncia política. Alícia Guidonet és educadora del projecte Espai Interreligiós d'aquesta entitat.

Què és l'Espai Interreligiós de Migra Studium. Què hi fan?
L'Espai Interreligiós en el nostre cas és un espai físic en el qual fem diversos itineraris, tallers i recorreguts, amb l'objectiu d'educar i sensibilitzar sobre el fet religiós, la diversitat religiosa i el diàleg interreligiós.
Com es treballa en aquest Espai Interreligiós?
L'objectiu és educar i sensibilitzar sobre la diversitat religiosa i les possibilitats que té aquesta diversitat, que és bàsicament el diàleg, el diàleg positiu. Ens adrecem a tot tipus de persones. Avui tenim una línia molt desenvolupada de treball amb escolars. Hi ha més de 50 escoles que ens visiten. A part de les escoles que vénen a fer tallers, nosaltres visitem escoles i hi fem diversos tallers. Un dels tallers que tenim és el dels testimonis: acompanyem persones de diverses religions perquè expliquin la seva tradició i la seva experiència. Avui ens demanen molt la religió musulmana.
Diu que treballen en “processos”. Què vol dir?
Vol dir que, dins d'un procés educatiu més consistent, per exemple, en una escola es treballa l'islam durant un mes, i al final un testimoni musulmà va a explicar la seva experiència. A banda d'això, també fem formació d'adults. Treballem temes amb aquesta idea d'aprofundir, reflexionar i fer experiències.
Treballen amb dones migrades?
Treballem amb dones des dels testimonis seus que donem a les aules. Tenim testimonis de dones que o bé han vingut aquí o bé ja han nascut aquí. Precisament, últimament estem treballant amb moltes dones que són de religió musulmana, però que han nascut aquí, que són catalanes. Aquestes dones molt sovint es troben amb dificultats perquè se'ls reconegui la seva identitat, la seva dignitat.
Cal acostar-s'hi?
Sí. Sovint el problema és la incomprensió a causa de la falta de cultura, de coneixement de les altres religions. No és una cosa purament intel·lectual, sinó que en molts casos el que fa falta és, senzillament, acostar-se a una persona d'una religió diferent i conèixer-la. Ens podem acostar, per exemple, a l'experiència profunda de l'islam o a la seva teologia, que és molt rica i no la coneixem. Hem de fer l'exercici d'evitar estereotips coneixent les persones.
Tant amb infants com amb adults, vostès veuen que acostar-se a una religió diferent canvia la visió inicial que es tenia de l'altre?
Veiem que l'educació és molt positiva. Notem molt quan un escolar ha estat treballant aquell tema. L'impacte de la formació es nota moltíssim. També veiem el gran interès. Per exemple, aquest curs farem un curs coordinat amb Cristianisme i Justícia sobre l'hospitalitat en les religions. El tema de l'hospitalitat en les diverses tradicions està suscitant un gran interès. Veiem que les persones senten la necessitat de reflexionar, d'acostar-se al coneixement i a l'experiència.
S'han iniciat en el teatre social amb un projecte molt ambiciós. Quin és?
Doncs sí. El 27 i el 28 d'octubre, a la Sala Tallers del Teatre Nacional, s'estrenarà l'obra de teatre Llull a la ciutat nova, dirigida per Teresa Vilardell. Amb l'excusa d'aprofundir en la figura de Llull, s'està treballant amb alumnes de les nostres classes, d'orígens molt diversos i que tenen tradicions religioses diferents. Això va ser iniciativa de la companyia La Trilateral Teatre i és una experiència molt enriquidora que ha servit molt
a les persones no només per desenvolupar-se, sinó per establir un diàleg profund entre elles. L'obra és gratuïta, animo tothom que vagi a veure-la.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt