Societat

Aiguats de tardor

Els Bombers reben una quarantena d'avisos relacionats amb la pluja

Cap de les actuacions de la passada matinada no ha estat per incidències greus

Protecció Civil manté en alerta el pla Inuncat per la presència d'acumulació d'aigua a punts del litoral

Els Bombers de la Generalitat han atès una quarantena d'incidències relacionades amb la pluja des d'aquest dijous a les nou del vespre fins a les vuit d'aquest divendres al matí, cap de les quals ha estat greu.

El telèfon d'emergències 112 de Catalunya ha rebut només 38 trucades durant la passada nit (entre les onze de la nit d'ahir i dos quarts de nou d'aquest matí) procedents de diferents punts del litoral català. Segons informa Protecció Civil, la majoria d'avisos s'ha concentrat al terç nord-est del país, on es van produir ruixats a última hora d'ahir. Les trucades s'han rebut sobretot a la mitjanit, a les comarques gironines de l'Alt i Baix Empordà i al nord de la regió metropolitana de Barcelona. Aquesta matinada les precipitacions han anat a la baixa

Cap de les incidències ha estat greu i en alguns casos amb prou feina s'hi ha arribat a actuar. Els avisos han estat per filtracions d'aigua, embornals embossats, aigua acumulada en patis i algun sanejament o arbres tombats.

En tot l'episodi el telèfon 112 ha atès un nombre elevat de 1.267 trucades vinculades a les pluges, la gran majoria amb origen al Maresme (845) i al Barcelonès (183). Les trucades han estat majoritàriament per inundacions, filtracions, rescats de vehicles (urbà), clavegueram, incidències trànsit.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l'ALERTA del Pla Especial d'Emergències per Inundacions a Catalunya (INUNCAT) per la presència d'acumulacions d'aigua encara a punts del litoral. Cal mantenir la prudència i allunyar-se de les rieres i zones inundades i amb acumulació d'aigua. El Pla Inuncat es va activar dimecres a la tarda.

També es manté per avui la prealerta del pla Procicat pel fort onatge al litoral de la meitat nord. Cal extremar les precaucions i evitar apropar-se al front litoral mentre duri el fort onatge.

Els municipis de Cabrils i Cabrera de Mar mantenen el seu Pla d'actuació Municipal Inuncat en Alerta. L'empresa gestora de clavegueram BCASA també manté l'alerta del pla d'emergències parc fluvial Besòs.

Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la pluja ha deixat aquest dijous els registres més destacats –per damunt del llindar d'intensitat de 20 litre per metre quadrat a– a Sant Pere Pescador, amb 31 l/m2 en mitja hora, a Torroella de Montgrí, amb 24 l/m2, Portbou (24,5 lm/2). A Dosrius ha arribat a descarregar 14 l/m2 en 10 minuts. A més s'han produït acumulacions d'aigua (l/m2) destacables a Portbou (83,9), Sant Pere Pescador (74,6), Castelló d'Empúries (68,4) i Cadí (65,2).

Pel que fa la mobilitat, segons informa Renfe, la R1 pot acumular aquest divendres al matí retards superiors al quart d'hora en sentit Blanes per les males condicions marítimes que obliga els combois a circular amb molta precaució. En sentit sud, d'entrada a Barcelona, els combois funcionen amb normalitat coincidint amb l'hora punta.

D'altra banda, segons informa Protecció Civil, 1.951 abonats de Vidreres i 1.021 més de Llagostera es van quedar sense subministrament elèctric. Aquestes incidències han quedat resoltes.

Quant als problemes viaris, l'acumulació d'aigua ha fet tallar un carril de la C-31 a Sant Adrià de Besòs cap al ramal de la Ronda Litoral en sentit Trinitat, on s'ha registrat mig quilòmetre de retencions a primera hora del matí. A la resta de vies, hi ha les cues habituals d'entrada a Barcelona un matí de divendres.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, aquest divendres al matí s'esperen precipitacions a qualsevol punt, més extenses al matí al terç oest i al quadrant nord-est, mentre que amb el pas de les hores les pluges quedaran restringides al Pirineu, Prepirineu i meitat est. Seran d'intensitat feble o moderada, tot i que localment poden ser fortes i acompanyades de tempesta i calamarsa.

De fet, el SMC ha activat dos avisos per mal estat de la mar al litoral de Barcelona i de Girona i per la possibilitat de pluges superiors als 20 litres per metre quadrat en mitja hora a les comarques del quadrant nord-est.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona