Societat

parlament

universitats

El Parlament vol que el govern redueixi un 30% les taxes universitàries

La moció proposa que la reducció d'aquests ingressos es compensi amb un augment de la transferència pública als centres universitaris

La Cambra insta el govern a garantir un “equilibri equitatiu” en la inscripció escolar per evitar la segregació social

El Parlament ha aprovat aquest dijous instar el govern a reduir en un 30% les taxes i preus universitaris de cara al proper curs 2017-2018. La iniciativa ha rebut el suport de Ciutadans (C's), PSC, Catalunya Sí Que Es Pot, PP i CUP i el vot en contra de Junts pel Sí.

La moció, presentada pel grup socialista, ha demana rebaixar els preus universitaris aplicats per la Generalitat des de l'any 2011 i alhora compensar la reducció dels ingressos dels centres públics per aquest concepte amb un augment de la transferència pública. En concret, la cambra catalana vol que el departament d'Ensenyament faci un augment aproximat del 19% de les transferències a les universitats. Segons el text, aquesta reducció hauria de mantenir-se durant tres anys de manera que el cost de la matrícula de títols oficials de grau i de màster sigui similar a la de països com Alemanya o de França.

La inicativa també reclama a l'executiu un pla d'inversions 2017-2021 que, “d'acord amb les disponibilitats pressupostàries associades al grau de progressivitat dels nostres ingressos fiscals”, permeti “millorar la preocupant situació actual dels equipaments, i projectar nous projectes d'inversió universitària de caràcter estratègic”,

A més, convida el govern a donar compliment a la moció 24/XI que instava l'executiu a prendre “les mesures necessàries” perquè l'estructura 3+2 (tres anys de grau i dos de màster) no suposi “un encariment del conjunt de la carrera universitària a les diferents titulacions”.

D'altra banda, s'ha aprovat -amb l'abstenció de la CUP- prorrogar el Pla Serra Hunter per “un temps menor a l'inicialment previst i com a màxim fins el 2020”. S'ha aprovat també, per unanimitat, urgir el govern a definir i aprovar en els propers sis mesos un programa perquè augmenti els recursos per a la innovació i la transferència de coneixement que ens acosti a l'objectiu d'inversió del 2% del PIB, “basat en les polítiques de recerca i les eines d'innovació i adaptat al teixit econòmic de Catalunya, per tal d'enfocar també la innovació a la demanda del mercat i de les necessitats socials”.

Evitar els “guetos”

El ple del Parlament ha tirat endavant una moció de Catalunya Sí Que Es Pot per demanar al govern que garanteixi un “equilibri equitatiu” en la inscripció escolar per evitar la segregació social. Segons ha defensat la diputada Jéssica Albiach, la moció busca posar fi “a la guetització” de centres educatius.

La iniciativa busca que en l'adscripció d'alumnat no es produeixin situacions de segregació dels infants tant per raons “de necessitats educatives específiques com de caràcter social, econòmic o cultural”.

Així, s'insta el govern a treballar per “una distribució adequada” dels alumnes amb necessitats específiques entre tots els centres durant tot els curs. El text reclama que es dissenyi una estratègia per definir “zones educatives, l'obertura o tancament de nous centres i línies, ampliacions o reduccions de ràtios, reserves de plaça per a alumnat amb necessitats educatives específiques o les adscripcions entre centres de primàries i secundària”. En aquest sentit, s'aposta per enfortir el paper de les oficines municipals d'escolarització en el proper procés de preinscripció. Només el PP s'ha abstingut en el punt que defensa la distribució “adequada” d'alumnes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona