Societat

ISABEL ALONSO,

PRESIDENTA DE L'ASSOCIACIÓ DRET A MORIR DIGNAMENT CATALUNYA

“Amb estat propi tindríem a prop una llei d'eutanàsia”

La presidenta de DMD-Cat va defensar que s'incorpori el dret a morir dignament ja sigui amb la legalitat espanyola ja sigui dins una Catalunya independent

“L'opció d'ampliar la llei de l'eutanàsia a Holanda, que va ser pionera el 2002, a les persones grans que han perdut les ganes de viure, és una bona opció que caldria importar aquí”

PER UNA MORT DIGNA
Llicenciada en història, ha exercit de professora a diferents instituts de secundària a Capellades, Badalona, Barcelona i Sant Boi de Llobregat. Quan es va jubilar, i per la pèrdua d'un ésser molt proper que no va tenir una mort digna, va decidir participar com a voluntària de l'associació DMD-Cat. Des del març n'és la presidenta.
“L'associació per una mort digna escocesa ens ha convidat a compartir experiències”

Isabel Alonso va ser la protagonista dimecres a l'Illa de Robinson, on va explicar en què treballen en l'Associació Dret a Morir Dignament Catalunya, DMD-Cat.

Holanda estudia ampliar la llei d'eutanàsia a persones grans que han perdut les ganes de viure. És un bon moment per què es pugui aplicar a l'Estat i a Catalunya?
Estem parlant d'un dret a la llibertat individual, i per això cada pas que es fa per aconseguir-ho, com el d'Holanda, ens sembla molt bé. A Espanya ho tenim molt malament perquè no tenim el que ja tenen a Bèlgica, Holanda i Luxemburg, que ja tenen la llei de l'eutanàsia, ni la possibilitat de Suïssa, que és el suïcidi mèdicament assistit.
Quin continua sent l'entrebanc a l'Estat espanyol?
Hi ha un entrebanc jurídic, que és el Codi Penal espanyol. Des de la mort de Ramon Sampedro, que va ser fonamental per crear consciència del que significa la llibertat individual de triar quan vols morir, es van rebaixar les penes que recull l'article 143.4 del codi penal, però continua penalitzant l'ajuda necessària al suïcidi. Segons una enquesta del The Economist, a nivell internacional, als països on ja tenen regulada l'eutanàsia puja el suport a les lleis. I a Espanya i França és on més suport de la població té una llei d'eutanàsia: el 80% hi estaria a favor. I a banda de l'entrebanc jurídic, les parts més integristes de l'església catòlica hi remen en contra, tot i que vull dir que no tots els cristians, ni tots els catòlics hi estan en contra.
A l'Estat espanyol des del 2002, estan regulats els drets dels pacients. Quins són?
Hi ha un dret a la renúncia al tractament, que la pel·lícula Truman, que ha obtingut tants de Goyas aquest any ho plantejava, i el consentiment informat que hem de signar per les intervencions mèdiques. S'ha de dir que Catalunya va ser capdavantera en aquests drets perquè hi ha una llei del 2000, del dret a la informació clínica i drets del pacient, que tenia reconeguts aquests drets. I també hi ha el dret a fer un document de voluntats anticipades.
Heu fet una compareixença a l'octubre a la comissió de salut, on heu fet 4 propostes per la dignitat del pacient. Quines?
Les propostes de la comissió de salut, complementen les de la comissió de justícia del juny, quan vam demanar que es desbloquegi del Codi Penal la penalització de l'eutanàsia. Ara hem reclamat que es creï un observatori per conèixer com mor la gent, si es fa amb dignitat, i una campanya perquè més persones coneguin el dret al document de voluntats anticipades, ja que només un 1% de la població a Catalunya l'exerceix. També reclamem més formació a tot el personal sanitari, perquè es pot acabar la carrera de medicina sense que s'hagi parlat de la mort, i s'han de millorar els canals d'informació a la població sobre els seus drets.
Quina resposta heu obtingut a Catalunya i en l'àmbit internacional?
L'acostament que hem fet a tots els grups polítics ha estat molt bo. Hi ha partits com el PP, amb les posicions polítiques molt marcades contra l'eutanàsia. I a JxSI estaria bé que en aquest sentit hi hagués una línia clara, ja que ERC sempre ha estat molt oberta a la regulació, però CDC ha deixat llibertat de vot als diputats. També Friends at the End d'Escòcia, la nostra homòloga allà, ens han convidat a l'assemblea anual, aprofitant la situació semblant de Catalunya i Escòcia, per explicar el nostre cas i posar-nos en contacte amb parlamentaris escocesos. Hi anirem el dia 5 de novembre.
Que Catalunya esdevingui un estat independent és una oportunitat perquè s'acabi legislant sobre l'eutanàsia?
Segurament sí, en una Catalunya independent hi hauria més possibilitats d'acabar redactant una llei sobre l'eutanàsia. I és que la vegada que s'ha votat al Parlament de Catalunya aquesta qüestió ha tingut un resultat molt ajustat. I pensem que per l'evolució del pensament i dels diputats, tindria més possibilitats. Lluitem en els dos sentits perquè es pugui arribar a una legalització de l'eutanàsia a l'Estat espanyol, tant a una Catalunya independent, com a una Catalunya dins l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona