Societat

Viladecans crearà una cooperativa d'energia local

Una operadora del municipi buscarà reduir la factura i l'estalvi es podrà reinvertir entre els socis

El projecte estarà vinculat a la creació d'una moneda local i la Unió Europea l'ha premiat amb 4,2 milions d'euros

Pagar a la botiga de queviures amb una moneda local que es nodrirà de l'estalvi energètic serà possible aviat a Viladecans, quan entri en funcionament la cooperativa d'energia que l'Ajuntament està projectant i que li ha valgut el reconeixement europeu. “La idea és integrar la millora de l'eficiència energètica i l'economia circular d'una forma global, com a ciutat, i això no s'havia fet mai”, defensa l'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz. Per desenvolupar aquest sistema que ha de lligar l'estalvi energètic amb l'economia col·laborativa i que s'ha batejat com a Vilawatt, l'Ajuntament posarà en marxa l'1 de gener una cooperativa. “Si per exemple s'apunten 3.000 persones a la cooperativa, aquestes persones aniran al mercat a comprar energia a través d'una operadora local a qui li ofereixi un millor preu”, explica l'alcalde. Si la reducció és, posem per cas, del 30% respecte de la tarifa que paguen ara els veïns, aquest estalvi es podrà dividir en dues parts. Un 50% anirà a escometre aquelles reformes que necessiti la llar per assegurar un consum més eficient: millorar l'aïllament de les finestres o instal·lar llums LED. L'altra meitat es transformarà en vilawatts, la moneda local que servirà per a l'intercanvi entre els cooperativistes. Si, per exemple, una botiga de la ciutat forma part de la cooperativa podrà acceptar pagaments a través de la nova moneda local.

Aquesta iniciativa ha cridat l'atenció de la Unió Europea, que ha escollit Viladecans entre les 378 ciutats que han presentat projecte en la primera convocatòria d'Accions Urbanes Innovadores. Divuit han estat els projectes premiats, i l'alcalde destaca que Viladecans ha estat la ciutat més petita. “S'han premiat projectes innovadors en camps com la renda mínima i la mobilitat i hem estat premiats al costat de Madrid, Londres, París i Bilbao”, assenyala Ruiz. La dotació del premi, de 4,2 milions d'euros, cobrirà bona part de la inversió prevista d'uns sis milions d'euros per tirar endavant la cooperativa. Una part de l'aportació europea anirà destinada a sufragar obres de rehabilitació d'habitatges.

Tot plegat trigarà uns 36 mesos, i el projecte el desenvoluparà un consorci format per l'Ajuntament i agents públics com l'Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona, clau en la implementació de l'operador energètic local, i l'Institut Català de l'Energia, que ajudarà a definir el model de contracte d'estalvi energètic. Hi intervindrà també el sector privat a través de la companyia Ubiquat Tecnologies, que codissenyarà la moneda energètica local, i les empreses Gespromat i EGM, que ajudaran en els aspectes legals.

LA XIFRA

4,2
milions d'euros
és el premi que la Unió Europea ha atorgat a Vilawatt dins de les Accions Urbanes Innovadores


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona