Societat

Sanitat

Salut avisa els grups de risc que no menyspreïn els efectes de la grip

Es prioritza augmentar la vacunació a malalts crònics, professionals de la salut i majors de 60 anys

No es pot preveure la virulència de l'epidèmia

Dilluns comença la campanya de la vacuna antigripal, i la previsió és posar-ne fins a 1.180.000 dosis en ambulatoris, hospitals i consultoris locals. Aquest any, una de les prioritats de Salut és augmentar la vacunació de les persones amb malalties cròniques, dels professionals de la salut i dels majors de 60 anys.

Salut vol que s'incrementi la vacunació en el cas de les persones en la franja d'edat entre els 15 i els 60 anys que tenen algun tipus de malaltia crònica, que ara mateix està en un 19%. També es vol augmentar el percentatge de vacunes als professionals de la salut –metges i infermeres–, que el 2015 va ser “insuficient”, segons el departament, amb tan sols un 19,3%. Finalment també es vol millorar la cobertura de les persones dels 60 als 65 anys (tot i que en aquest cas la vacunació està en el 54%).

“Associar la grip amb banalitat és totalment incorrecte”, va avisar ahir Joan Guix, secretari de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, que va demanar no menysprear els efectes de la grip i va explicar que el 2015 es van registrar un total de 623 casos greus i 60 morts: un 78%, per virus del tipus A, el 93% dels quals presentaven factors de risc (i en un 59% eren majors de 64 anys), i el 82,3% eren persones que no s'havien vacunat. Salut demana que, a més, es vacunin les dones embarassades, els cuidadors de persones amb risc –de persones grans, per exemple– i els professionals que fan serveis essencials per a la comunitat, entre els quals hi hauria bombers i policies.

Salut, que situarà el nivell epidèmic en els 110,7 casos, desplegarà dues formes d'acció: la vigilància amb la xarxa sentinella, formada per 42 centres d'atenció primària (CAP), i 12 hospitals de referència, amb la implicació de 60 professionals, que donaran informació sobre els casos registrats al conjunt del territori.

Carmen Cabezas, de Promoció de Salut, va insistir ahir que es preveu que, dels virus A i B, hi haurà tres ceps –H1N1, H3N2 i llinatge Victòria–, i que l'epidèmia “començarà tard i s'allargarà més en el temps”. Segons va assenyalar, no es pot preveure com es comportarà el virus aquest hivern, perquè va canviant progressivament, si bé hi va afegir que dependrà del temps i del cep circulant, ja que pot ser un tipus que afecti més els joves o els ancians, cosa que determinarà la gravetat de l'epidèmia.

LA FRASE

Associar la grip amb banalitat és totalment incorrecte
Joan Guix
secretari agència salut pública

LA XIFRA

70-80
per cent
de protecció ofereix la vacuna de la grip, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia