Societat

societat

Entre nou-rics i rics de tota la vida

De festa amb fuets de La Cubana i amb perfum en el 20è aniversari de la firma de Teresa Helbig
El costat aristocràtic de Toni Albà: de jovenet va viure a casa d'una baronessa russa a París

A partir del sainet de Santiago Rusiñol Gente bien, la nova producció de La Cubana ens endinsa en el món dels nou-rics que fan el que calgui per ser acceptats en les altes esferes de la societat. Ja existien fa un segle, quan es va escriure l'obra, i també van ser presents durant el franquisme, als anys vuitanta i actualment, com ens expliquen els cubaneros damunt l'escenari.

Segurament n'hi havia algun en la gran estrena de dimarts al Coliseum, però guanyaven la partida els artistes, els periodistes i els fans entregats d'una companyia que s'ha guanyat el lloc d'honor que ocupa en el panorama teatral a cop d'enginy i diversió tronada amb rerefons. Ara fins i tot es permeten una minireflexió sobre ells mateixos, que, per cert, són l'antítesi de la gente bien. “Aquest moment íntim, amb Jordi Millán, Mont Plans i Mercè Comas, m'ha entusiasmat”, deia Núria Feliu a la sortida, encara emocionada per una producció que porta el segell de La Cubana del començament fins al final. “Si és que són uns genis! Jo quan tenia 15 anys vaig fer el paper de l'àvia de Gente bien en teatre amateur a Sants”, comentava amb el cap ple de records. És clar que la Feliu va interpretar seguint el guió fil per randa, i sense cançons. Ara la proposta és, com toca al segle XXI, musical, que és el que més ven.

Ho sap bé Gisela, que continua les representacions de l'obra infantil Gisela y el libro mágico arreu de Catalunya, amb Elsa Anka (que dijous va anar a la festa de la botiga de moda Pilar Oporto amb Ivonne Reyes) fent de bruixa. Ara tothom li pregunta pel retrobament dels triunfitos 15 anys després d'Operación triunfo. “Hem reviscut moltes emocions. En veure el documental que hem fet, he pogut veure el fenomen des de fora i entendre una mica més com va anar tot, com la gent s'hi va enganxar.”

En 15 anys, explica que ha conegut força rics i nou-rics (“com youtubers i emprenedors tecnològics”) mentre al seu costat Toni Albà ens desvela el seu passat dins del món de l'aristocràcia: “Quan era jovenet, vaig viure un any a París a casa de la baronessa russa d'origen armeni Margarita de Biederman. Hi vaig arribar per estudiar teatre i m'allotjava a la mansió perquè hi vivia un familiar meu fent de majordom. Em donaven llit a les golfes i menjar a canvi d'ajudar una mica al jardí i a la casa. La mestressa era una dona culta i rica que va fugir dels bolxevics i es va instal·lar a París amb 22 criats! Quan jo hi era només n'hi havia tres.”

No va faltar a la cita Santi Millán (que es va iniciar a La Cubana), Lucrecia, Abel Folk, La Maña (amb una caçadora plena de calaveres i lluentons, regal de la seva filla), Josep Maria Pou, Luis del Olmo, Mercè Pons, Pepa López, Jaume Collboni i Pasqual Maragall (amb la seva dona, Diana Garrigosa). L'alcalde dels Jocs va marxar del teatre una mica abans del final per evitar l'aglomeració de la sortida i d'un impressionant còctel que va omplir de gent mitja Gran Via. Com que els protagonistes són carnissers beneïts pel poder amb el títol de comtes, no hi van faltar fuets sense al·lèrgens, boníssims, amb firma de Vic, Can Duran, per a tothom.

En lloc de fuets, perfum sibarita acabat de sortir del forn, és el que es podia tastar per via olfactiva dijous en la festa dels 20 anys de professió de Teresa Helbig, una dissenyadora que vesteix gente bien en festes i catifes vermelles, gent rica amb pedigrí i actrius reconegudes com Macarena Gómez, Úrsula Corberó i Cristina Brondo, que també participen en un nou fashion film de la firma, a punt d'estrenar-se. Brondo, que fa la comèdia Orgasmos al teatre del Raval, va assistir amb un dels preciosistes dissenys de la creadora.

L'Hivernacle de Sants, amb els seus alts sostres i la ruda pedra de les parets, va acollir un gran nombre de clientes de Teresa Helbig amb dissenys impressionants, que es feien fotos amb la mostra dels vestits més representatius de dues dècades. Tot desprenia l'aroma sofisticada de les noves fragàncies de la casa: Teresa, A bulldog in the atelier i Tanger memories. No hi va faltar el pastís, que també va bufar la mare de la dissenyadora, Teresa, peça clau del seu taller artesanal, que a més aquell dia feia 78 anys.

Per acabar, com que s'acosta Halloween, hem enxampat els actors Jordi Cadellans i Sergi Cervera, de La luz más oscura (una obra de terror, gènere que fa molt que no es feia a Barcelona), fent-nos por moments abans de sortir a escena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES