Societat

reconeixement

Josep Peñuelas rep el títol de fill adoptiu de Figueres

A més de la distinció a l'ecòleg, el forense Narcís Bardalet i el Col·legi d'Advocats de Figueres recullen les Fulles de Figuera

El degà dels lletrats hi reivindica la continuïtat del jutjat de violència de gènere

L'ecòleg Josep Peñuelas va rebre ahir el títol de fill adoptiu de Figueres en l'acte del Dia de la Ciutat, en què el forense Narcís Bardalet i el Col·legi d'Advocats figuerenc també van ser distingits amb la Fulla de Figuera de Plata del municipi. La cerimònia, al Teatre Jardí, la van amenitzar musicalment la Jove Orquestra de Figueres i la Versatile, del Casino Menestral.

Peñuelas, nascut a Vic el 1953, va ser introduït pel catedràtic local de botànica Joan Vallès, que en va destacar, entre els mèrits, el fet de ser “el tercer autor científic més prolífic del món sobre el canvi climàtic”, amb centenars de publicacions en revistes de ciència i aportacions en el camp més divulgatiu. Vallès també va destacar els ancestres empordanesos de Peñuelas, el fet que ha residit molts anys a la ciutat i la implicació en entitats com ara la Iaeden i el Museu del Joguet, que ha compaginat amb la carrera professional al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) i al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Tot seguit, l'alcaldessa, Marta Felip, li va lliurar la distinció, que Peñuelas va rebre “amb molt d'honor”: “Per fi podré dir amb propietat que sóc de Figueres”, va celebrar amb un punt d'ironia. L'ecòleg va repassar vivències d'infantesa que el van fer decantar cap a la seva vocació, com ara les passejades per la muntanya del castell de Sant Ferran, pel curs del riu Manol i per altres paisatges propers de la comarca, com ara la Muga, Boadella i la costa del golf de Roses i el cap de Creus, “un petit planeta per preguntar-se què és la vida”, va resumir. Quant a la inquietud pel canvi climàtic, Peñuelas va fer una diagnosi inconformista: “Avancem, però no tindrem una solució completa si no canviem l'estil de vida, que implica consumir menys del que estem acostumats.”

Bardalet, sorneguer

Pel que fa a les Fulles de Figuera de Plata, l'encarregada de resumir els mèrits del forense Narcís Bardalet va ser la periodista Tura Soler, que va defugir els tòpics –com l'embalsamament de Salvador Dalí i l'autòpsia del boiximà de Banyoles– i va recordar que el va conèixer el 1986, enmig de la recerca de l'avió DC-6 acabat d'estavellar a l'Albera i emboscats per les flames. Bardalet, amb tranquil·litat, la va fer esperar que el foc passés sobre una clapa ja cremada de matolls. “El forense s'ha jubilat, però l'investigador encara barrina”, va sentenciar Soler.

I Bardalet, després de rebre el guardó, va optar per “fer somriure” el públic amb algunes anècdotes acumulades com ara la del caporal de comandància de la Guàrdia Civil, que, a finals dels setanta, va haver de partir el nom d'Espolla al final d'un full mecanografiat, pel final de la primera síl·laba. I, com que en el segon full de l'atestat es llegia polla, va argumentar: “Com que no hi cabia pel davant, l'he fet entrar pel darrere.”

Reivindicació dels lletrats

Finalment, el Col·legi d'Advocats també ha merescut la distinció en el seu 175è aniversari, que celebren durant tot aquest any i que el converteix en un dels col·legis amb més trajectòria de tot el país. Malgrat l'efemèride, el seu degà, Joan Ramon Puig, va demanar a l'alcaldessa suport per tombar la resolució del Tribunal Superior (TSJC) que deixaria Figueres sense jutjat especialitzat en violència domèstica. Puig va dir que aquest any han atès 700 casos d'agressions a dones i que fer-les anar a Girona seria un “perjudici” més per a les víctimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida