Societat

municipal

pla de govern

La falta de suport empeny Colau a retirar les ordenances

ERC i Ciutadans s'afegeixen al vot contrari de CiU i el PP i el govern de Barcelona fa caure la seva proposta fiscal de l'ordre del dia del ple

Prorrogarà els impostos i les taxes del 2016 i vol continuar negociant aspectes concrets

La situació de minoria en què es troba el govern de Barcelona –BComú i PSC tenen 15 regidors de 41– li ha costat un nou ensurt. Fa una setmana l'oposició en ple va tombar el programa d'actuació municipal (PAM) –el full de ruta del mandat– i ara de nou la falta de suports ha impedit que els de Colau puguin començar la tramitació del seu projecte d'ordenances fiscals –impostos i taxes– per a l'any 2017. Després de setmanes de negociacions, ERC i Ciutadans van anunciar el no a la proposta –CiU i PP ja havien expressat la seva negativa en la comissió d'Economia de la setmana passada– i el govern es va veure obligat a retirar les ordenances de l'ordre del dia del ple que es farà avui.

La CUP va ser l'únic grup municipal que no va concretar el sentit del seu vot –havien de debatre la seva posició ahir a la nit–, tot i que encara que hagués estat positiu no hauria canviat la situació. “Haurem de continuar amb les ordenances que teníem l'any passat, però això tampoc no és cap tragèdia; CiU només va poder aprovar unes ordenances el 2012”, va deixar anar el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello. El portaveu del govern va afirmar que, malgrat tot, no llencen la tovallola i ara intentaran continuar negociant aspectes concrets amb les diferents forces polítiques, especialment els relacionats amb les taxes. Pisarello es va referir, en concret, a la proposta que els cotxes més grans i contaminants –en el cas dels que no són residents– paguin més per aparcar a la zona blava i verda.

Compliment dels acords

El cap de files d'ERC, Alfred Bosch, va argumentar que el govern no ha complert el pacte al qual van arribar l'any passat per ampliar la gratuïtat del transport públic fins a 16 anys, condició que imposen per negociar. Pisarello, però, va assegurar que l'executiu ha complert “més del 90%” dels compromisos adquirits amb els republicans. “La majoria han estat possibles gràcies a acords amb ERC a la Generalitat i, fins i tot, hem arribat a acords a l'Àrea Metropolitana de Barcelona”, va reivindicar. “Creiem –hi va afegir– que es tracta d'un no polític; segurament al senyor Bosch li produeix incomoditat política donar llum verda a aquesta proposta.”

La líder de Ciutadans, Carina Mejías, va explicar que el govern els va convocar ahir mateix, a última hora, per intentar arribar a un acord. Segons va dir, l'executiu es va mostrar disposat a fer una rebaixa de l'IBI, malgrat que amb la CUP dialoga per fer el contrari. Mejías va qualificar la situació de “kafkiana” i va demanar als grups de l'oposició canviar d'estratègia i impulsar grans pactes de ciutat, tot i que va descartar l'opció de la moció de censura.

Alternativa política

Qui sí que va tornar a parlar obertament de la necessitat de proposar “una alternativa política a Colau” va ser el cap de files del PP, Alberto Fernández Díaz. “El rebuig de les ordenances fiscals és un pas més per situar Barcelona al caire de l'abisme”, va afirmar el líder dels populars, que va demanar a la resta de partits que “deixin de queixar-se de Colau” i reaccionin. Fernández Díaz va fer una crida fins i tot al PSC –soci de govern– per definir aquesta alternativa.

L'executiu també va rebre per part de CiU. La regidora Sònia Recasens va criticar que no hi ha hagut “cap contacte” per negociar les ordenances i va parlar d'un govern “incapaç, incompetent i aïllat que avantposa els interessos partidistes als de la ciutat”. “Han viscut una setmana horribilis amb la retirada del PAM, la no aprovació de les ordenances i la performance franquista del Born”, va etzibar. La CUP, per la seva banda, va llançar una advertència amb vista a la negociació del pressupost. No s'asseuran a parlar fins que no s'aturin “les batudes racistes” que fa diverses nits –asseguren– fan contra els manters els “antiavalots” de la Urbana. La líder de la formació, María José Lecha, va demanar que es compleixi el compromís de canviar de funcions la unitat.

LES FRASES

Quan tots els joves de fins a 16 anys puguin viatjar gratuïtament en transport públic podrem negociar
Alfred Bosch
President Grup Municipal d'ERC
Pràcticament tots els acords amb ERC s'han complert, l'única explicació que trobem és de caire polític
Gerardo Pisarello
Primer Tinent d'Alcalde
Han viscut una setmana ‘horribilis' amb retirada del PAM, ‘performance' del Born i ordenances
i
Sònia Recasens
Portaveu Adjunta de CiU


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona