Societat

oci

boletaires

Farts de boletaires

Habitants de l'Alt Berguedà denuncien l'incivisme d'alguns turistes que aprofiten el cap de setmana per gaudir del bosc

Vailets tallats o tombats, cotxes aparcats en finques privades i brutícia entre els arbres, els desencadenants

La majoria de les queixes se solen concentrar al llarg del matí

Els veïns de Saldes i Vallcebre es queixen, i amb raó. La temporada de bolets ha començat tard, però ho ha fet amb força i la majoria de pobles de l'Alt Berguedà han rebut veritables allaus de boletaires. Aquest, però, no és el problema. La majoria d'amants de la natura que van a la comarca per gaudir del bosc ho fan amb civisme. El problema és que només es tracta de la majoria i que hi ha una petita part dels boletaires que no és capaç de gaudir de la natura amb respecte. Una sèrie d'actituds incíviques en els darrers caps de setmana han desencadenat tota mena de queixes dels veïns de la zona. Exigeixen que s'hi faci alguna cosa perquè l'incivisme afecta en el seu dia a dia.

“Ens agrada que el poble atregui turisme boletaire. L'únic que demanem és que la gent que pugi sigui conscient que aquí a dalt també hi viu gent i ho respecti”, diu l'alcalde de Vallcebre, Lluís Cadena. I és que en tres setmanes, pobles com ara Vallcebre, Saldes, Borredà i Sant Jaume de Frontanyà s'han trobat des de vailets tallats o tombats per l'acció humana fins a cotxes aparcats en camins que porten a habitatges privats que impossibilitaven als propietaris sortir-ne.

De fet, els vailets tallats o tombats han provocat alguna situació caòtica als municipis afectats, ja que han propiciat que el bestiar sortís en ramat del terme tancat pels filats elèctrics i acabés a la carretera B-400, que connecta els diferents municipis de l'ala oest de l'Alt Berguedà.

Demanen solucions

Alguns alcaldes del Berguedà van portar la problemàtica al consell d'alcaldes que es va fer la setmana passada a Vilada. El tema va generar molt de debat entre els municipis afectats i, ara, el consell demanarà al Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya que s'intensifiqui la vigilància dels Agents Rurals. “No pot ser que cada cap de setmana hagin de pujar agents dels Mossos d'Esquadra perquè la gent del poble es queixa. Som pobles petits i no tenim municipals, de manera que sempre hem d'acabar optant per fer pujar els mossos”, lamenta Lluís Cadena. En aquest sentit, l'alcalde de Saldes, Moisès Masanas, ha explicat a aquest diari que “ja s'ha tingut una reunió positiva i sembla que tenen intenció d'actuar-hi a través dels Agents Rurals”. Segons Masanas, “si ells avisen, potser la cosa canviarà”.

Per evitar-ho, exigeixen que es faci una mica de pedagogia. L'alcalde de Saldes demana que s'actuï “de la mateixa manera que quan es fa propaganda perquè la gent vingui a buscar bolets”. Tant ell com la resta d'alcaldes afectats coincideixen que no n'hi ha prou a fer una crida als turistes per situar el Berguedà com el punt de referència del bolet. “Ens preocupem molt de fer pujar la gent amunt, però, quan els tenim aquí, han de saber que no estan sols”, recorda Lluís Cadena. En aquest sentit, l'alcalde de Vallcebre recalca: “No els volem privar d'anar a buscar bolets, però ho han de fer amb unes normes de civisme.”

El matí, l'estona crítica

Les queixes s'han començat a produir en les darreres tres setmanes. Els alcaldes les qualifiquen de puntuals en una temporada que ha estat força plàcida. Malgrat tot, exigeixen que s'hi actuï per evitar-les, ja que el malestar entre els veïns és cada cop més important.

La temporada de bolets es troba en el punt més fructífer i això s'ha notat. “Ha estat una campanya curta però intensa i, ara que la gent sap que hi ha bolets, vénen en massa”, explica Lluís Cadena. La majoria de persones que causen algun tipus de problema als veïns són boletaires, però els alcaldes s'esforcen a remarcar que no necessàriament ho han de ser tots. El que sí que reconeixen és que al migdia es recupera la tranquil·litat, ja que el gruix de queixes se sol produir al matí. “Suposem que és l'hora que la gent va a buscar bolets i quan s'acumula més gent al bosc”, diu l'alcalde de Saldes, Moisès Masanas.

Els pobles de la zona es caracteritzen pel fet de tenir nombroses cases disseminades pel terme municipal i, per tant, hi ha diversos camins que porten únicament i exclusivament a aquests habitatges. Segons expliquen els veïns del poble, al llarg del matí “hi ha cotxes aparcats enmig del camí que impedien passar”. Segons l'alcalde, això passa perquè “el primer hi aparca i llavors hi van aparcant tots al darrere a mesura que van arribant”. Ara bé, quan arriba el migdia, la majoria dels cotxes desapareixen.

Ordenança a la vista

La temporada boletaire viu els seus últims dies. Amb l'arribada del novembre, el clima es refredarà i els bolets costaran més de trobar. Per això, els alcaldes són conscients que ja és difícil actuar en aquesta campanya, però estan disposats a pressionar perquè les coses millorin de cara a la tardor vinent. Una de les idees és, segons el batlle de Vallcebre, “fer alguna ordenança que reguli les activitats que es poden dur a terme al bosc i que permeti sancionar aquells que no respectin l'entorn”.

Una altra possibilitat és crear zones d'aparcament, però els alcaldes ja han recalcat en nombroses ocasions que aquesta solució és inviable en la majoria de zones on es generen els problemes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona