Societat

Borredà demana que s'ajorni la construcció de la depuradora

Alcalde i veïns descontents amb la ubicació acorden fer un escrit a l'ACA per demanar que les obres no comencin fins que el projecte s'hagi presentat

Els treballs s'havien d'iniciar dilluns però una part del veïnat ho va impedir

L'inici de les obres per construir la depuradora de Borredà és una incertesa. La constructora preveia començar les obres dilluns al matí, però els veïns del poble ho van impedir obstaculitzant les vies d'accés als terrenys on s'havia de començar a treballar. La depuradora s'ubicaria a menys de 100 metres d'alguns habitatges i negocis rurals i els habitants consideren que les pudors i l'impacte visual serien un greu perjudici per a tot el poble. Per això, van col·locar vehicles en les dues vies d'accés als terrenys i van quedar-se fent guàrdia a la zona durant tot dilluns al matí.

Més tard, a la tarda, l'alcalde del municipi, Joan Roma, va acceptar reunir-se amb quatre representants del veïnat descontent amb la ubicació de l'estació d'aigües residuals. Tant Roma com els habitants del poble pretenien acostar posicions i intentar resoldre el conflicte. Gràcies a aquesta trobada, veïns i Ajuntament van acordar enviar una carta a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) on demanarien que les obres a la depuradora s'ajornin fins que hi hagi una reunió entre l'ACA, l'equip de govern de l'Ajuntament, els membres de l'oposició i els veïns descontents amb la ubicació del servei.

D'altra banda, els veïns van aprofitar la trobada de dilluns per traslladar a l'alcalde els motius pels quals van decidir impedir l'inici de les obres. D'entrada, els veïns demanen un canvi d'ubicació de la depuradora per tal que se situï més lluny dels habitatges i negocis del poble. En cas que això no fos possible, exigeixen que la depuradora sigui coberta o que, com a alternativa, un organisme competent com l'ECA garanteixi que no hi haurà pudors en cap moment de l'any i que, per tant, els veïns podran fer vida normal, tot i tenir una depuradora a escassos metres dels seus llocs de residència.

Volen ser a les reunions

Finalment, els veïns van explicar al seu alcalde que volen que tres persones en representació dels seus interessos també assisteixin a la reunió on l'ACA presentarà als membres de l'Ajuntament el projecte reformat i definitiu de la depuradora. Per aquest motiu, demanen que no es reprenguin les obres fins que trobada es faci.

Ara, Borredà espera la resposta de l'ACA a la carta en què demanen l'ajornament d'unes obres que s'havien d'iniciar aquest dilluns però que ara mateix no tenen data.

Qüestionen la manera d'informar

L'advocada dels veïns, Carmen Vicens, ha explicat a aquest diari que hi ha dues administracions diferents involucrades: l'ACA i l'Ajuntament. “Pot ser que l'ACA realitzés correctament els tràmits però el que és clar és que l'Ajuntament no va comunicar-ho als veïns com ho hauria d'haver fet”, diu.

Per la seva banda, l'alcalde Joan Roma ha reiterat en nombroses ocasions que els habitants de Borredà “han estat degudament informats en tot moment”, ja sigui a través dels mitjans de comunicació de la comarca o bé a través del butlletí municipal socialista del poble. En aquest sentit, l'advocada Vicens ha recordat que “els veïns no tenen l'obligació de llegir un butlletí que publiqui un partit polític”. Segons ha explicat, “l'Ajuntament hauria d'haver avisat tot el poble a través de cartes als domicilis o bé amb una notificació formal per tal que el veïnat pugui presentar al·legacions”.

D'altra banda, Vicens ha assegurat que no es pot sancionar els veïns per haver impedit l'inici de les obres perquè “no es pot incriminar ningú en concret, sinó que es tracta d'una acció d'una part del poble”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES