Societat

Més de 10.000 nens estudien fora del municipi on viuen

Més del 20% dels estudiants de primària i ESO de la regió central han de desplaçar-se per anar a escola, una de les xifres més altes del país

La dada augmenta al 57,17% en els alumnes de batxillerat i cicles formatius

El Moianèsés la comarca amb més mobilitat per raó d'estudis

Un total de 10.570 estudiants de primària i d'ES0 de la regió han de desplaçar-se fora del seu municipi per anar a escola, segons les últimes dades de l'Idescat sobre mobilitat obligada per raó d'estudi que corresponen al curs 2015/16. Aquesta xifra suposa que el 20,63% dels 55.827 escolars de la Catalunya Central no poden estudiar al seu municipi. La mobilitat a la regió és molt superior a la xifra global de Catalunya (11,8%) i està entre les més elevades del país, juntament amb el Pirineu i Aran (22%) i Penedès (18,1%).

En el cas dels estudis postobligatoris –batxillerat i cicles formatius–, el percentatge augmenta i més de la meitat (en concret el 57,17%) dels estudiants s'han de desplaçar a un altre municipi per anar a l'institut. En el global de Catalunya la mobilitat se situa en el 41,1%. També estan per sobre del 50% regions com les Terres de l'Ebre, el Penedès i el Pirineu.

En total, a les comarques centrals 18.491 dels 70.100 alumnes no universitaris estudien fora de la seva població. Les xifres inclouen les comarques del Bages, Berguedà, Osona, Moianès, Solsonès i Anoia. Amb la nova distribució territorial, en què bona part de l'Anoia passa a la vegueria del Penedès, les xifres de la regió central són del 17% d'estudiants de primària i ESO que no poden estudiar al seu municipi, i del 54,83% en el cas de batxillerat i cicles formatius.

Per comarques, el Moianès és la zona amb el percentatge més elevat de mobilitat obligada, tant per als estudis obligatoris, amb un 26,1%, com per als postobligatoris, amb un 75,6%. En el cas de primària i ESO, també superen la barrera del 20% de nens i nenes que estudien fora de la població a les comarques de l'Anoia, el Berguedà i el Solsonès. En canvi, el Bages se situa com la comarca amb menys percentatge de mobilitat, amb només un 15,4% dels alumnes de primària i ESO que s'han de desplaçar. Tot i això, en nombres absoluts és la comarca amb més desplaçaments (més de 18.000) perquè també és la zona de més població. Osona se situa amb 17.236 nens i nenes que s'han de traslladar a municipis veïns i el 18,8% de mobilitat.

Pel que fa a batxillerat i cicles formatius, a banda del Moianès (amb tres de cada quatre estudiants que es desplacen) també tenen xifres elevades de mobilitat per raó d'estudi Osona (62%) i el Berguedà (60%). El percentatge més baix és el del Solsonès, amb un 40%.

665 joves van a la universitat al municipi on resideixen

Només 665 dels 10.213 estudiants universitaris que hi ha residint a la regió han pogut estudiar al mateix municipi on resideixen, en alguns dels estudis superiors que hi ha a la Catalunya Central. A més, 1.175 joves sí que han pogut estudiar a la mateixa comarca on viuen. Per tant, gairebé dos mil ho fan prop de casa. Segons les últimes dades de l'Idescat, la gran majoria van a estudiar a una altra població. De fet, un total de 8.373 alumnes universitaris estudien tant fora del municipi com fora de la comarca, una tendència que es dóna a tot Catalunya, per la concentració important d'universitats que hi ha a Barcelona.

Es mouen sobretot dins la mateixa comarca

La major part de casos de mobilitat per raó d'estudis no universitaris es dóna dins la mateixa comarca. En concret, a la Catalunya Central hi ha 15.819 alumnes que cada dia es desplacen a municipis veïns. Però també n' hi ha 4.749 que el desplaçament el fan fora de la comarca on resideixen.

L'ESO registra la major part de desplaçaments

Per nivell d'estudis, és a l'ESO on hi ha una major mobilitat d'estudiants. En total, n'hi ha més de cinc mil que van a l'institut a municipis o fins i tot a comarques veïns. La xifra més baixa la registra l'educació infantil. En aquest cas hi ha 2.077 nens i nenes que van a escola fora el municipi. A primària n'hi ha 4.808.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Ajuntament amplia la recollida de brossa porta a porta a l’illa central

Gavà
societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs