Societat

Municipal

Mirades en positiu a Girona

Una quinzena de ponents, com ara Joan Roca, Anna Caula o Javier A. Menéndez, relaten les seves experiències i respostes “positives” en la jornada ‘La Girona de les solucions'

Oferir una mirada a iniciatives de diferents àmbits que es duen a terme a les comarques gironines i que aporten solucions. Aquest era l'objectiu de la jornada La Girona de les solucions, que es va fer ahir a Girona, organitzada per l'associació En Positivo i amb el suport de l'Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i la col·laboració de l'Obra Social La Caixa. Representants d'aquestes dues administracions i de l'entitat financera, juntament amb una quinzena més procedents tant d'empreses com de fundacions o organismes gironins, van presentar ahir els seus projectes innovadors i “de solucions” al públic assistent a l'EspaiCaixa de Girona. Els àmbits triats van ser emprenedoria i innovació, cultura, turisme i educació, el tercer sector i també una taula rodona sobre “el periodisme de solucions”, ja que pels organitzadors és important que els mitjans de comunicació donin visibilitat als projectes que es fan “en positiu”.

Joan Roca ho inaugura

El cuiner Joan Roca, d'El Celler de Can Roca, va ser l'encarregat de la conferència inaugural. “Es tracta d'explicar com hem anat fent endreça”, va dir el gran dels germans Roca, que va insistir en tot moment en la importància dels orígens d'El Celler al barri de Germans Sàbat, “que era un barri obrer, d'exclusió i que ara s'ha transformat i és un barri integrat”. No oblidar els orígens –el fet d'anar a dinar a casa dels pares diàriament els ho facilita–, la importància de la llibertat per poder tenir creativitat o fer “de la nostra passió la nostra professió” van ser algunes de les claus que va donar un dels fundadors del guardonat restaurant, que va fer un breu repàs de la història del restaurant, des de l'inici fins a l'actualitat, passant per la compra de la Torre fins al nou projecte previst de la Fundació Roca i pels nombrosos “xecs en blanc” rebuts i rebutjats a canvi de traslladar el restaurant a altres ciutats. De totes maneres, va recordar com “allò més important que els ha passat” la rebuda que van rebre de la gent del barri l'endemà de rebre la tercera estrella Michelin.

Recerca mèdica

Un altre cas d'èxit vist en positiu i en un àmbit molt diferent va ser el que va presentar el doctor Javier A. Menéndez, director del grup de metabolisme i càncer de l'Institut Català d'Oncologia-Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) i cofundador de la companyia biofarmacèutica Metabostem. Menéndez va explicar que, tot i haver marxat a l'estranger en diverses ocasions, ha apostat per continuar a Girona i fundar la que es considera la primera companyia biofarmacèutica mundial basada en el metabolisme i l'epigenètica. “Seguim treballant per aconseguir el primer fàrmac que elimini les cèl·lules tumorals”, va dir Menéndez després d'explicar que si les companyies farmacèutiques s'han fixat fins ara en els tumors ells se centren en les cèl·lules tumorals.

Esport en femení

Un dels altres exemples de “mirada en positiu” va ser el de l'entrenadora de bàsquet Anna Caula, que va veure créixer el projecte d'Uni Girona “engruna a engruna”, i va destacar com “unint forces es poden aconseguir coses importants”. Caula també va lamentar que a l'esport femení sempre li ha estat molt difícil aconseguir qualsevol fita, i que han “hagut de picar pedra per ser cada cop més expansius” fins a arribar a omplir, ara mateix, el pavelló de Fontajau quan hi ha un partit. A més, la directiva de l'Uni Girona des del 2014 i escollida diputada al Parlament de Catalunya en les darreres eleccions, va destacar “la importància de l'esport lligat als valors”, i va afirmar que potser aquesta “és l'eina d'unificació social més potent”.

LES FRASES

Proactiva Open Arms és un exemple de resposta en positiu; d'una resposta local a un problema global
Isidre Estévez
associació en positivo
Unint forces es poden aconseguir coses importants
Anna Caula
directiva de l'uni girona

Més d'una vintena de participants

La jornada organitzada ahir per En Positivo a Girona va fer que pel mateix escenari de l'EspaiCaixa hi passessin més d'una vintena de persones, des de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, o el delegat del govern de la Generalitat, Eudald Casadesús, fins a joves emprenedors gironins com Marc Carreras que sota el paraigua de la UdG han desenvolupat robots submarins. Projectes del considerat tercer sector i del tot consolidats com el de la Fundació Ramon Noguera, explicats per la seva gerent, Pepita Perich, o el paper del Patronat de Turisme de Girona van anar precedits d'una taula rodona de periodistes que van debatre si existeix un periodisme en positiu o no, o la influència de les xarxes socials, entre altres qüestions. La jornada es va tancar amb l'ONG catalana Proactiva Open Arms, que rescata refugiats del mar, com un dels exemples de resposta que s'han de valorar. “És una iniciativa que reflecteix la visió que transmet la jornada. No és una solució definitiva, sinó una resposta positiva”, va afirmar Isidre Estévez, de l'organització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró