Societat

Aliança d'Òmnium, ECAS i Coop57 contra la pobresa

El projecte Lliures s'articula com un fons econòmic de solidaritat per finançar arreu del país iniciatives de transformació social

Fan una crida a la mobilització ciutadana i a les donacions particulars

“Som conscients que cap país no pot ser lliure si no ho és la seva gent. Per això neix Lliures i us demanen la implicació activa i la col·laboració econòmica.” Aquest és l'últim punt del manifest amb el qual ahir es va presentar el projecte Lliures (de pobresa, de desigualtat i d'exclusió social) promogut per Òmnium Cultural, Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) i Coop57. Una aliança que fa més de dos anys que es gesta i que ara busca la col·laboració ciutadana no només per a donacions econòmiques, sinó també per a treballar en xarxa en projectes contra l'exclusió.

L'objectiu és finançar iniciatives que contribueixin a l'acció comunitària, l'enxarxament, la presa de consciència sobre la coresponsabilitat i, sobretot, la creació d'ocupació sota els principis de les finances ètiques. Comença amb dotze projectes, entre els quals hi ha una cooperativa de treballadores familiars a l'Hospitalet de Llobregat, la recuperació de la memòria històrica de Sant Adrià del Besòs, una proposta per a la sobirania energètica al barri de Verdum de Barcelona i l'apoderament de les dones sense llar de Nou Barris (Barcelona). També es treballa en la gestió comunitària de la factoria cultural Coma Cros a Salt, l'Escudella Solidària de Girona i un espai d'acció col·lectiva per la dignificació rural al Baix Solsonès.

“Serà la primera pedra d'un projecte d'ampli recorregut. És un estri compartit en la lluita contra la pobresa”, va dir David Fernàndez, de Coop57, en l'acte dut a terme al Museu d'Història de Barcelona. Aquesta nova eina treballarà en col·laboració amb les entitats del territori, perquè són les que veritablement en coneixen el dia a dia. Fernàndez va destacar que ha de servir per “passar d'una cultura contemplativa a una de participativa”.

“Res no serà com abans”

La presidenta d'ECAS, Teresa Crespo, va recordar que Lliures sorgeix d'una situació “d'emergència social” i de l'evidència que “superada la crisi, res no serà igual que abans”. Crespo va recordar el 28,5% de taxa de pobresa, que el 15% de treballadors són pobres i que hi ha avis que han de sobreviure amb 400 euros al mes. “Els joves que no cotitzen seran la gent gran pobre del futur”, va advertir. “Ens sentim coresponsables de fer un país més just”, va concloure. En la mateixa línia, el president d'Òmnium Cultura, Jordi Cuixart, va parlar d'“il·lusió i esperança”: “No volem substituir els governs, però assumim la part de responsabilitat que ens pertoca per gestionar el mentrestant.”

A Lliures, Coop57 hi aporta l'expertesa en gestió de recursos; ECAS, l'experiència de desenes d'entitats, i Òmnium, la feina de 55 anys per la cohesió social mitjançant la llengua i la cultura. La proposta a la ciutadania és que hi aportin el 0,7% dels seus ingressos. “Pensem en la ciutadania perquè treballem amb uns compromisos ètics que les empreses no compleixen”, va argumentar Fernàndez.

LES FRASES

Ens sentim coresponsables de fer un país més just i lliure amb ciutadans de ple dret
Teresa Crespo
presidenta entitats catalanes d'acció social (ECAS)
El model de lluita contra la pobresa està col·lapsat. Amb la tradició cooperativa ens en sortirem
David Fernández
membre coop57
Fem una crida a compartir. Ja no ens val aquest model en el qual un dóna i l'altre rep
Jordi Cuixart
president òmnium cultural


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs